Жиророзчинний вітамін D допомагає організму засвоювати кальцій. Крім цього, він необхідний для зростання клітин. Одним з найкращих джерел вітаміну D вважається жирна риба на кшталт скумбрії, сардини та лосося. Це пояснюється тим, що риба вживає у їжу фітопланктон і зоопланктон, який поглинає сонячні ультрафіолетові промені. Редакція FashionHub пропонує обговорити найкорисніші види риби.
Райдужна форель
У 85 г райдужної форелі 18,2 мкг вітаміну D, що становить 81% добової норми. Форель також багата білком, корисними жирами та вітамінами. У неї ніжна, листкова консистенція та м’який смак.
Скумбрія
За вмістом вітаміну D скумбрія не поступається райдужної форелі. Крім цього, в ній містяться жирні кислоти омега-3, які знижують ризик розвитку хвороби Альцгеймера, деменції та серцевих захворювань.
Лосось
У 85 г лосося міститься 14,2 мкг вітаміну D. Дикий лосось перевищує за вмістом вітаміну фермерський. Він є джерелом вітамінів групи B, які необхідні для здоров’я нервової системи та головного мозку, відновлення ДНК та зростання клітин.
Сардини
У двох сардинах 1,2 мкг вітаміну D. Крім цього, вони багаті на білок, вітаміни групи B, кальцій і жирні кислоти омега-3. Сардини можна їсти як самостійну страву, так і додавати в піцу, пасту та салати.
Тунець
В одній порції тунця вагою 85 г міститься 1 мкг вітаміну D. Його можна обсмажити на сковороді, запекти або приготувати на грилі. У тунці багато білка та вітамінів A та D.
Оселедець
У порції оселедця вагою 85 г міститься 4,5 мкг вітаміну D. Крім цього, вона є джерелом білка, фосфору, кальцію, калію та корисних жирів. У маринованому оселедці багато натрію, тому пацієнтам із гіпертонією вона протипоказана.





