Борщ – це страва, якою пишається кожен українець. Вона не просто смачна, але ще й неймовірно корисна. При цьому до неї можна додавати різні інгредієнти, навіть рибу. Через це відрізняються правила приготування страви. Зокрема, потрібно знати, як варити борщ з квасолею, який відрізняється особливим смаком, поживністю. Крім того, є декілька секретів приготування цієї страви.
Правильний бульйон
Починаючи варити борщ, спочатку відваріть м’ясо. Його заливають холодною водою, а варять лише на маленькому вогні, регулярно прибираючи пінку. В цьому випадку бульйон залишиться прозорим.
Ідеальний варіант для борщу – це м’ясо на кісточці. Саме завдяки йому можна отримати наваристу структуру.
Якщо ж у вас бульйон залишився каламутним, варто долити в каструлю холодної води та закип’ятити. Коли підніметься піна, її достатньо прибрати. Щодо спецій, в рідину можна додати лавровий лист, перець горошком, а також цілу цибулину.
Як та що додавати?
Звичайно, є різні інгредієнти, які додаються до борщу. Але деякі з них потребують особливої уваги. Зокрема, розглянемо, як правильно їх додавати.
- Буряк. Кожному хочеться, щоб цей продукт не втратив свій колір. Щоб не зіткнутися з цією ситуацією, не додавайте сирий буряк в піджарку. В такому випадку він дасть смак, але втратить колір. Краще попередньо зваріть його, запечіть або ж протушкуйте з томатною пастою.
- Кислота та цукор. В борщу важливий унікальний баланс смаку. Він створюється за рахунок додавання цукру. Зокрема, потрібно 1-2 ч.л. на п’ятилітрову каструлю. Також можна трішки підсолодити піджарку, що дозволить пом’якшити смак томатів. Якщо борщу не вистачає кислоти, то можна додати лимонну або ж оцет. Головне зробити це до того, як ви покладете в каструлю буряк.
- Перець. Якщо ви хочете підсилити смак та аромат страви, додайте за п’ять хвилин до закінчення варіння нарізаний соломкою солодкий перець.
- Зелень. Не всі її додають, але якщо ви хочете підсилити смак з її допомогою, то краще всипати її в борщ на заключному етапі готування. Завдяки цьому ви зможете максимально зберегти вміст вітамінів.
Одним з найкращих доповнень до справжнього українського борщу буде сало та часник. Ви можете подрібнити інгредієнти в блендері, посолити та перемішати. Додайте таку заправку в борщ після того, як ви поклали в нього капусту. Після цього дайте страві настоятися близько 30 хвилин. Завдяки цьому всі продукти наситяться, а ви досягнете неперевершеного смаку.