Сучасні дієтологи та лікарі стверджують, що раціон кожної людини має складатися на 50% з овочів та зелені. Але що робити в зимовий період, коли ціни на ці продукти є космічні, а якість викликає питання. Один із варіантів – знайти постачальника еко продукції, інший варіант – купити теплицю та вирощувати соковиті чи хрусткі ласощі своїми руками.
Сучасні теплиці діляться різні категорії, починаючи від бюджетних теплиць під плівку для дачі, закінчуючи великими комплексами для промислового вирощування. Для каркасу використовується оцинкований метал або дерево, для накриття – теплична плівка або стільниковий полікарбонат. Найбільш популярні конструкції теплиць:
- арочеа,
- двоскатна,
- гібридна,
- мітлайдера,
- вегетарій,
- промислова.
Ви можете купити готову теплицю або зібрати своїми руками з підручних засобів, наприклад, найбільш бюджетний варіант можна зібрати з труб і плівки.
Ґрунт та добриво
Від якості ґрунту та наявності добрив може залежати здоров’я ваших рослин. Добрива це своєрідне підживлення, найбільш поширені – це калійна та азотиста. Підживлення можна зробити самостійно або купити в готовому вигляді.
Серед культур, які підходять для екологічного вирощування, особливо популярні томати, огірки, зелень, салати та ягоди. Краще вибирати стійкі до хвороб сорти, що зменшить необхідність їх обробки.
Додаткове обладнання
Для опалення цілорічних теплиць, досвідчені фермери рекомендують купити булер’ян, подивитися булер’яни від виробника можна за посиланням https://teplitca.kiev.ua/ua/g51325216-pech-buleryan. Для дачної теплиці цілком вистачить електричного обігрівача. Для поливу найзручніше використовувати систему крапельного поливу. Така система витрачає мінімум води та працює автономно. На осінньо-зимовий період можна встановити фітолампи, які прискорять фотосинтез рослин.
Боротьба зі шкідниками
Боротьба зі шкідниками в органічному землеробстві потребує особливого підходу. Так, замість хімічних інсектицидів застосовуються натуральні відвари з цибулі або полину, а також комахи, такі як сонечка і хижі кліщі, які безпечні для рослин і допомагають контролювати чисельність попелиці та інших шкідників. Рослини-компаньйони, наприклад, чорнобривці, можна висаджувати поряд з іншими культурами, вони відлякують шкідників своїм запахом.
Що вирощувати?
У тепличних умовах можна вирощувати різноманітні культури. Томати та огірки дають хороший урожай та легко адаптуються до тепличних умов. Зелень та пряні трави, такі як петрушка та базилік, швидко ростуть і дозволяють збирати врожай кілька разів на рік. Салатні культури, наприклад, шпинат та рукола, дозрівають швидко і дуже корисні. Різні ягоди, такі як полуниця та малина, гриби, все це можна вирощувати у теплиці та збирати врожаю 2-3 рази на рік.
Установка теплиці потребує вкладень, але дає значні переваги, наприклад:
- вам не потрібно платити за овочі та зелень,
- на вашому столі цілий рік будуть органічні продукти, вирощені без пестицидів,
- надлишки можна продати на ринку або роздати родичам,
- набравшись досвіду, можна почати свій бізнес.
Таким чином, вирощування екологічно чистих продуктів у теплиці – це не просто тренд, а й важлива практика для здоров’я та збереження природних ресурсів. Дотримання принципів органічного землеробства та правильний догляд за ґрунтом та рослинами створюють стійку екосистему та дозволяють отримувати врожай цілий рік.