Багато хто використовує спеції для покращення смаку страв, навіть не здогадуючись про те, що вони здатні підтримувати метаболізм. У деяких спеціях і травах містяться сполуки, що прискорюють спалювання калорій, регулюють рівень цукру в крові та покращують травлення.
Найчастіше спеції використовуються для надання різноманітності смаку страв та посилення їх поживної цінності. Натомість існують і такі спеції, які при додаванні до сніданку здатні стимулювати метаболічне здоров’я. Про них і йтиметься нижче.
Шафран
У шафрані містяться унікальні біологічно активні сполуки кроцин і сафранал, що мають протизапальні та антиоксидантні властивості. Додавання цієї спеції до страв для сніданку призведе до прискорення обміну речовин, поліпшення настрою та зменшення пов’язаного зі стресом переїдання. Ця дорога спеція допомагає приборкати апетит і контролювати вагу. Крім цього, в ній містяться антиоксиданти, які надають підтримку метаболічному здоров’ю.
Дієтологи рекомендують замочувати в молоці або теплій воді кілька ниток шафрану, після чого додавати отриману настоянку у вівсянку для надання їй квіткового аромату. Крім цього, шафран можна додавати в ранковий чай для покращення травлення та зменшення запалення.
Мускатний горіх
Мускатний горіх є джерелом миристицину. Ця сполука стимулює вироблення травних ферментів, допомагаючи тим самим травленню. Організм починає розщеплювати їжу ефективніше, що призводить до прискорення обмінних процесів. Мускатний горіх також сприяє покращенню жирового обміну.
Ефірні олії, які в ньому містяться, сприяють метаболічному здоров’ю та виведенню токсинів з організму. Дієтологи радять додавати мелений мускатний горіх в смузі, кекси та іншу випічку.