При грамотно збалансованому добовому раціоні хліб можна їсти навіть під час схуднення. Редакція FashionHub вирішила розібратися, який хліб вважається низькокалорійним. Як виявилося, є щонайменше чотири види хліба, які можна вживати навіть сидячи на дієті.
Житній хліб
Перше місце серед «дієтичних» хлібів посідає пумпернікель. Йдеться про темний житній хліб, який тривалий час випікається за низької температури. У 100 г пумпернікелю міститься 259 кілокалорій. Темний житній хліб має низький глікемічний індекс. У ньому багато клітковини, яка уповільнює підвищення рівня цукру на крові.
Лаваш
Плоське і тонке листя лаваша має менший обсяг, ніж традиційний хліб. Калорійність 100 г лаваша становить 275 кілокалорій. Набрати зайві кілограми за допомогою нього непросто
Хліб грубого помелу
У хлібі грубого помелу міститься багато клітковини, що забезпечує тривале відчуття ситості. На відміну від білого хліба, у ньому менше калорій. Калорійність 100-грамової порції хліба грубого помелу становить близько 313 кілокалорій.
Хрусткі хлібці
Для виготовлення хрустких хлібців використовується цільнозернове борошно. Калорійність 100 г хрустких та ситних хлібців складає 366 кілокалорій. Їх можна використовувати як гарнір або перекушування.
Для того щоб контролювати калорійність хліба, достатньо пекти його власноруч. Наприклад, за допомогою цільнозернового або житнього борошна та закваски можна збільшити користь хліба та зменшити його калорійність. В одній скибочці хліба, виготовленого зі 100% цільної пшениці, міститься 2-4 г клітковини. При збалансованому раціоні на кожні 1000 калорій доросла людина має з’їдати 14 г клітковини. При калорійності добового раціону 2 000 калорій він повинен включати 28 г клітковини. Вона покращує травлення, здоров’я серця та кишечника. Дві скибочки цільнозернового хліба забезпечують 25% добової потреби організму в клітковині.