Жирні кислоти омега-3 містяться в основному в жирній рибі та рослинній їжі. Вони мають багато корисних властивостей. Включення до раціону продуктів, багатих жирними кислотами омега-3, сприятливо впливає на загальне самопочуття та здоров’я серця. Крім цього, вони сприяють зменшенню болю у суглобах. Редакція FashionHub вирішила розібратися, в яких продуктах найбільше кислот омега-3.
Лосось
У 3-унцевій порції атлантичного лосося (85 г) міститься 0,3 г ейкозапентаєнової кислоти і 1 г докозагексаєнової кислоти. Вміст жирних кислот омега-3 може змінюватись в залежності від жирності лосося та його виду.
Сардини
Дієтологи називають сардини унікальним джерелом жирних кислот омега-3. В одній банці цієї риби міститься 0,5 г ALA, 0,4 г EPA і 0,5 г DHA. Консервовані сардини можуть бути без кісток або з кістками. Дієтологи радять обирати рибу з кістками. Для вживання вони цілком безпечні. При цьому кістки є джерелом вітаміну D та кальцію.
Олія печінки тріски
Консервована олія печінки тріски є чудовим джерелом омега-3. В одній столовій ложці олії міститься 1,5 г докозагексаєнової кислоти 1 г ейкозапентаєнової кислоти. Олія печінки тріски багата на вітаміни A і D.
Соєві боби
З соєвих бобів готують соєве молоко, темп, тофу та інші соєві продукти. Боби сої багаті на рослинний білок. В одній чашці бобів 2,5 г ALA.
Насіння конопель
Коноплі є рослинним джерелом омега-3. В одній столовій ложці насіння цієї рослини міститься 0,9 г ALA. Крім омега-3, в насінні конопель присутні жирні кислоти омега-6.
Що таке омега-3
Поліненасичені жирні кислоти омега-3 є незамінними. Це означає, що організм отримує їх лише з їжею. Виробляти самостійно омега-3 він не може. Жирні кислоти поділяються на ейкозапентаєнову (EPA), докозагексаєнову (DHA) та альфа-ліноленову (ALA). Вони мають протизапальні властивості. Жирні кислоти забезпечують клітинам організму захист від ушкоджень.