У теплу пору року з різноманітністю добового раціону немає жодних проблем. Ми в достатній кількості вживаємо сезонні фрукти та ягоди. З приходом холодів добовий раціон звужується до картоплі, круп, ферментованих продуктів та м’яса. Редакція FashionHub вирішила розібратися, чому різноманітне харчування важливе для здоров’я.
Як відомо, з їжі організм черпає енергію, яка необхідна для забезпечення здорового функціонування всіх систем. На обід можна з’їсти шматок торта з латте або овочевий салат, запечену індичку та гречану кашу. В обох випадках організм отримає енергію, проте користь обіду для здоров’я буде різною.
Важливість різноманітного раціону
Добовий раціон має бути збалансованим. Це означає, що в ідеалі він повинен включати якісний білок, легко засвоювані вуглеводи, корисні жири, а також вітаміни і мінерали. Тут дуже важливо правильне поєднання продуктів. Наприклад, для ефективнішого засвоєння заліза зі шпинату організму потрібен вітамін С із лимона, а куркуми — чорний перець.
Як зробити свій раціон різноманітним
Харчові звички краще змінювати поступово. З цим вам допоможуть рекомендації професійних нутриціологів:
- Щотижня включайте до раціону новий продукт.
- Намагайтеся їсти продукти різних кольорів.
- Використовуйте різні способи приготування.
- Плануйте меню заздалегідь, щоб не перекусувати фастфудом.
Запам’ятайте, між збалансованим харчуванням та строгою дієтою немає нічого спільного. Це спосіб життя, а не режим харчування. Почніть із малого. Попереду на вас чекає безліч смачних відкриттів.
Правила порцій
У дієтології є «Правило тарілки», за допомогою якого збалансувати порцію найпростіше. Згідно з цим правилом 1/2 тарілки має припадати на овочі та зелень, 1/4 – на білкову їжу (яйця, сир, боби, риба, птиця, м’ясо), а ще 1/4 – на складні вуглеводи (цільнозерновий хліб, крупи) .
Вкрай важливо їсти в один і той же час. Режим харчування сприяє стабілізації рівня цукру в крові, підтримує здоровий обмін речовин, запобігає переїданню та стабільно забезпечує організм енергією.