×

Чому жінки у віці 40+ починають набирати вагу

Похудение

Перименопауза і менопауза супроводжуються неприємними симптомами, які сигналізують про зміни, що відбуваються в організмі. Як показує практика, більшість жінок після досягнення 40-річного віку починає набирати вагу. Редакція FashionHub вирішила з’ясувати, чому так відбувається.

Причини набору ваги у віці 40+

Після 40 років вага може накопичуватися через низький рівень енергії, нестачу сну та інших причин. Дієтологи стверджують, що найчастіше це відбувається через погіршення раціону харчування, хоча прийнято вважати, що виною всьому сповільнення обміну речовин. Результати досліджень доводять, що метаболізм починає сповільнюватись після 60 років, тобто значно пізніше.

Для правильної роботи обміну речовин потрібна м’язова маса. Після настання 30-річного віку люди стикаються з віковою втратою м’язів, яка називається саркопенією. Рівень їхньої фізичної активності також починає знижуватися. Саме тому в цьому віці дуже важливо проводити силові тренування.

У раціоні має переважати білок. Це пояснюється тим, що він грає вирішальну роль не тільки у побудові м’язових волокон, а й у виробленні гормонів, відновленні клітин, здоров’ї шкіри, енергії та здоровому сні.

Яким має бути раціон у 40+

Сніданок обов’язково повинен включити білкову їжу на кшталт горіхової пасти, йогурту, яєць та копченого лосося. На обід слід вживати пісне м’ясо, насіння, горіхи, бобові та яйця, а не бургери та сосиски.

Вечеряти краще рибою чи куркою з овочами. Як гарнір можна використовувати коричневий рис або кіноа. Пасту або білий рис дієтологи рекомендують їсти на обід.

Як не допустити набору ваги після 40

Віковий «живіт» найчастіше виникає через проблеми з балансом цукру. Стрибки цукру в крові провокують:

  • Вуглеводна їжа натщесерце.
  • Недостатня кількість білка у раціоні.
  • Тривалі перерви між їдою.

У разі різкого збільшення рівня цукру на вечерю ви з’їсте більше або зробите вибір на користь хліба, десерту та алкоголю. Це негативно позначиться на рівні кортизолу та якості сну. Боротися зі стрибками цукру найкраще за допомогою перекусів. Через три години після обіду з’їжте груші або яблука з двома ложками горіхової пасти, варене яйце або хумус з крекерами або овочами. Як альтернативний перекус можна використовувати протеїновий коктейль.

Залишити відповідь

Останні статті
13:52 22.03.2025
Які піджаки в моді у 2025 році: 5 трендових моделей
09:32 21.03.2025
Весна у стилі Gucci: пробуємо повторити стильні образи з показу
09:32 20.03.2025
Вибираємо сумку на весну 2025: нестандартні рішення та класика
09:32 19.03.2025
Колона, пліссе або з рюшами: спідниці з модних показів на весну 2025
09:32 18.03.2025
Найтрендовіші окуляри 2025 року: 5 моделей на всі випадки життя
14:37 17.03.2025
Весняний догляд за волоссям: як підготувати локони до теплого сезону
09:32 17.03.2025
Який сир ідеально підходить для схуднення: 5 найкращих сортів
09:32 16.03.2025
5 стрітстайл-трендів з паризького Тижня моди на весну 2025
13:13 15.03.2025
Від перлів до черепашок: 5 ювелірних трендів весняно-літнього сезону 2025
11:13 14.03.2025
Діджитал-маркетинг у сфері моди: як бренди завойовують онлайн-простір 
09:46 14.03.2025
Страхування життя – що це та навіщо воно потрібне?
09:32 14.03.2025
Які джинси актуальні навесні 2025: 5 гарячих трендів
09:32 13.03.2025
Незвичайні варіанти верхнього одягу на весну 2025: 5 готових ідей
13:06 12.03.2025
Найкращі вітаміни для жінок: як підтримати красу і здоров’я
12:59 12.03.2025
Ідеї для весільного декору 2025: стиль, елегантність і унікальність
Всі статті