При виборі морепродуктів більшість людей віддає перевагу великій рибі на зразок лосося, тунця, форелі, тріски та ін. Саме тому її часто можна зустріти в рибних відділах супермаркетів та меню ресторанів. Дієтологи стверджують, що дрібніша риба на кшталт оселедця, скумбрії, анчоусів та сардин обділюється увагою незаслужено. Редакція FashionHub вирішила розібратися, чи це так насправді.
Дрібна риба у кухнях світу
Дрібна риба є частиною традиційних раціонів багатьох країн світу. Наприклад, у раціоні скандинавських народів одним із ключових продуктів вважається оселедець. У свою чергу, анчоуси та сардини є частиною середземноморської дієти.
Невелика риба не тільки дуже смачна, але й має певні переваги для здоров’я. Основним джерелом їжі для неї є дрібна водна живність, яка дуже поживна. При низькій калорійності в ній багато корисних речовин. Існує щонайменше п’ять причин регулярно вживати в їжу дрібну рибу.
Здоров’я серця
У дрібній рибі містяться жирні кислоти омега-3, які регулюють рівень холестерину та знижують запалення. Вона ефективна у профілактиці серцевих захворювань.
Зміцнення імунітету
Жирні кислоти омега-3 зміцнюють імунну систему. Вони сприяють зниженню окислювального стресу та запалення. Дрібна риба є джерелом селену, цинку та вітаміну B12, які мають велике значення для імунної відповіді організму.
Міцні кістки
Багато хто їсть дрібну рибу разом з кістками, в яких міститься кальцій і вітамін D. Крім цього, вона багата на вітамін B12 і магній, які корисні для здоров’я кісток.
Метаболізм
Жири та білки у дрібній рибі сприяють уповільненню травлення. Вони стабілізують рівень цукру в крові та забезпечують тривале насичення, що дуже корисно при порушенні обміну речовин.