Кава без кофеїну або «декаф» дозволяє насолоджуватися насиченим смаком без тривоги та занепокоєння, які викликає кофеїн. Для її виробництва використовуються звичайні кавові зерна з попередньо віддаленою більшою частиною цього алкалоїду. Редакція FashionHub вирішила розібратися, які переваги та недоліки у кави без кофеїну.
Переваги кави без кофеїну
Декаф м’якше впливає на травні органи. Вживання звичайної кави часто викликає підвищення кислотності, що може призвести до печії або кислотного рефлюксу. Кава без кофеїну є справжньою знахідкою для чутливого шлунка.
Зниження ризику розвитку онкологічних захворювань
Декаф знижує ризик розвитку колоректального раку. Результати досліджень показали, що вживання напою без кофеїну замість звичайної кави дозволяє знизити ризик розвитку цього виду раку на 48%.
Нормалізація тиску та покращення сну
Кофеїн може спричинити підвищення кров’яного тиску. Крім того, він порушує сон. Кава без кофеїну цих проблем не викликає.
Можливість вживання вагітними та годуючими
Декаф є ідеальним вибором для вагітних і годуючих жінок. Досить часто лікарі радять їм обмежити споживання кофеїну. Щоб не відмовлятися від кави повністю, можна перейти на напій без шкідливого алкалоїду.
Недоліки кави без кофеїну
Зниження метаболізму
Кофеїн сприяє збільшенню швидкості обміну речовин та спалювання жиру. Саме тому кава з кофеїном користується популярністю серед тих, хто худне. Декаф таких метаболічних переваг не має.
Нижчий ефект стимуляції
Кава з кофеїном має стимулюючі властивості. Він покращує настрій та пильність. Звичайна кава більше підходить спортсменам. Вони можуть використовувати її як стимулятор.
Слід пам’ятати, що денна норма кофеїну для дорослої людини становить 400 мг. Стільки кофеїну міститься у чотирьох чашках звичайної кави. Надлишок кофеїну в організмі може стати причиною проблем із травленням, серцевої аритмії та виникнення занепокоєння та тривожності. Людям, які приймають снодійні препарати, краще зробити вибір на користь кави без кофеїну.