У рейтингу найбілковіших продуктів верхні позиції займають курка та лосось. Обидва продукти ідеально підходять для збалансованого раціону. Натомість між ними є певні відмінності. Редакція FashionHub пропонує обговорити це питання детальніше.
Білок
Вміст білка в курці та лососі приблизно однаковий — близько 20 г на порцію. Доросла людина повинна отримувати з кожним прийомом їжі 20-40 г. У 90-грамовій порції курячої грудки міститься 25 г білка, а курячих стегон — 21 г. У лосося цей показник становить 23 г. Дієтологи стверджують, що куряча грудка є більш пісним та ефективним джерелом білка.
Жир
У порції курячої грудки 3 г жиру, з яких менше грама припадає на насичені жири. У курячому стегні близько 7 г жиру, а в лососі — 5 г. Майже весь жир у лососі припадає на корисні ненасичені жири. Таким чином, він набагато корисніший за курячі стегна.
Мононенасичені жири становлять основу середземноморської дієти. Вони позитивно впливають на холестерин. Поліненасичені жири (омега-3 та омега-6) корисні для здоров’я головного мозку та серця.
Поживні речовини
Курка є джерелом заліза, цинку та фосфору, а також вітаміну B12 та холіну, які піднімають настрій та покращують когнітивні функції головного мозку. У лососі міститься велика кількість вітаміну D. За цим показником він здатний дати фору багатьом продуктам. Крім цього, у ньому є вітамін B12, який необхідний організму для правильного функціонування нервової системи та кров’яних клітин.
Що корисніше
Обидва продукти характеризуються високим вмістом білка. Лосось і курячі стегна трохи калорійніші і жирніші за курячу грудку. Разом з тим більша частина жиру в лососі припадає на корисні для здоров’я головного мозку і серця жири. Таким чином, і курка, і лосось заслуговують на те, щоб стати частиною здорового раціону харчування.