З приходом холодів активність вірусів, що викликають застуду, помітно зросла. У зв’язку з цим дуже важливо подбати про зміцнення свого імунітету. Дієтологи стверджують, що для цього достатньо додати в раціон лише один овоч. Редакція FashionHub вирішила розібратися у цьому питанні детальніше.
Овоч для підтримки імунітету
Найкориснішим для імунної системи людини овочем є червоний болгарський перець. Це пояснюється тим, що у ньому містяться вітаміни A і C, які зміцнюють імунітет.
Червоний перець багатий на бета-каротин, який в організмі людини перетворюється на вітамін A. Він бере безпосередню участь у функції B- і T-клітин, що є компонентами імунної системи. Крім цього, вітамін A допомагає організму з імунною відповіддю та виробленням антитіл. Завдяки цьому він бореться з вірусами ефективніше.
Вітамін С сприяє підтримці активності нейтрофілів, які допомагають організму протистояти патогенам. Завдяки антиоксидантним властивостям він забезпечує здоровим клітинам захист від ушкоджень. Крім цього, вітамін C бере участь в утворенні колагену, від якого залежить цілісність слизових оболонок та шкіри. У червоному болгарському перці міститься 150-190 мг вітаміну C, тоді як в апельсині — всього 70 мг.
Червоний перець також виступає в ролі джерела вітаміну E, фолієвої кислоти, селену та цинку. Вітамін E є антиоксидантом, що працює в тандемі з вітаміном C. Обидва вітаміни забезпечують захист клітинних мембран, надаючи тим самим підтримку імунним клітинам.
Фолат бере участь у синтезі ДНК, без якого виробництво та дозрівання імунних клітин неможливе. Цинк і селен сприяють посиленню імунної відповіді, зменшенню запалення та загоєнню ран.
У червоному перці також міститься клітковина, що підтримує кишечник у чудовій формі. Здоровий кишечник є запорукою ефективності імунної функції, оскільки саме він забезпечує оптимальну імунну відповідь.