Люди, які бажають позбутися зайвих кілограмів, найчастіше керуються принципом «менше їсти». Вони роблять ставку на зменшення енергетичної цінності добового раціону. Контроль розміру порцій, безумовно, має значення. Водночас зменшення кількості споживаної їжі має зворотний бік. Організм перестає одержувати необхідні йому поживні речовини.
Щоб схуднути, зовсім не обов’язково менше їсти. Для цього достатньо змінити склад добового раціону. Простіше кажучи, важливо не скільки, а що ви їсте. Людині, яка сидить на дієті, потрібна така ж кількість макронутрієнтів та мікроелементів, як і всім іншим. При зменшенні енергетичної цінності раціону пропорції білка, жирів та вуглеводів мають залишатися незмінними. Для скидання ваги дуже важливо споживати їх у правильних кількостях.
Як показує практика, при спробі створити дефіцит калорій багато людей стикаються з тим, що їх організм починає відчувати нестачу основних поживних речовин, мінералів та вітамінів. При скиданні ваги фахівці з схуднення рекомендують сфокусуватися на наступних аспектах:
- Споживання п’яти порцій овочів на добу.
- Зведення до мінімуму споживання ультраоброблених продуктів.
- Надходження до організму достатньої кількості білка.
За словами фахівців, здорове харчування не обов’язково має бути складним. Воно може бути легким та веселим.
«Поживна речовина №1», без якої схуднення неможливе
За будь-якої дієти організм повинен отримувати достатню кількість білка. Без нього скидання ваги неможливе в принципі. Для розрахунку мінімальної норми використовуйте свою ідеальну вагу тіла. На кожний кілограм має припадати по 1,1,2 г білка.
Вкрай важливо, щоб під час схуднення йшов жир, а не білок і вода. Під час дієти організму потрібно більше білка. Вода необхідна для гідратації. При втраті м’язової маси обмін речовин починає сповільнюватись, оскільки організму потрібно менше енергії. Використовуйте як джерело рослинного білка тофу, кіноа, квасолю, нут та сочевицю. Найкращим джерелом тваринного білка є куряче філе та яйця.