Серед користувачів глобальної мережі набирає популярності дієта «30-30-3». Основні принципи цього плану харчування розкриваються у відеоролику, який уже встиг викликати у соціальних мережах гарячі дискусії. Автором концепції «30-30-3» є сертифікований лікар та дієтолог Емі Шах, яка спеціалізується на імунології, алергології та клінічній медицині.
Суть плану харчування «30-30-3»
Відповідно до розробленої Шах дієти перший прийом їжі повинен містити 30 г білка. За словами дієтолога, дуже важливо починати день із багатою білком їжі. Білок на сніданок покращує роботу кишечника, стримує потяг до їжі та балансує рівень цукру.
Протягом дня люди, що сидять на дієті «30-30-3», повинні вживати по 30 г клітковини. Ця кількість є оптимальною для підтримки хорошого здоров’я та «живлення» кишкових бактерій. Клітковина надає підтримку травній системі, регулює рівень цукру, сприяє загальному благополуччю та забезпечує насичення.
Цифра 3 у назві дієти означає, що протягом дня необхідно вживати три пробіотичні продукти. Під пробіотиками прийнято розуміти живих корисних бактерій, які зміцнюють імунну систему та сприяють травленню. До них можна віднести квашену капусту, кефір, йогурт та ін.
На думку інших дієтологів, ефективність дієти «30-30-3» пояснюється «простотою, стійкістю та відсутністю обмежень». Цей план харчування може бути корисним для здоров’я, контролю ваги, зниження ризику окремих хронічних захворювань, покращення стану кишечника та зміцнення психічного здоров’я.
Кому краще утриматися від дієти «30-30-3»
Дієтологи відзначають, що щоденне вживання 30 г клітковини може призвести до шлунково-кишкового дискомфорту, якщо людина не сидить на дієті з високим вмістом волокон. План «30-30-3» не підходить людям із захворюванням нирок, оскільки він передбачає вживання великої кількості білка.