У світі здорового харчування у білого хліба не найкраща репутація. Незважаючи на це, багато хто продовжує його вживати. Редакція FashionHub вирішила розібратися, чи справді білий хліб шкідливий для здоров’я.
Для виробництва білого хліба використовується борошно без зародків та висівок, які є найкориснішими для організму людини оболонками зерна. В очищеному та збагаченому білому хлібі містяться рибофлавін, ніацин та тіатмін, які додаються до нього після обробки. У решті білого хліба вони відсутні. Нічого, окрім «порожніх» калорій, у ньому немає.
Поліпшення настрою
Якщо ви не їсте білий хліб протягом семи днів, то висока ймовірність того, що ваш настрій покращиться. Глікемічний індекс хліба дорівнює 71 зі 100. Для порівняння: у скибочки цільнозернового хліба глікемічний індекс становить 51. Перехід на вживання продуктів з нижчим глікемічним індексом призводить до покращення настрою.
Скидання ваги
Відмова від білого хліба може призвести до зниження ваги. При схудненні дуже важливо харчуватися продуктами, багатими на клітковину, яка забезпечує тривале почуття ситості. Якщо замість білого хліба ви почнете їсти кіноа, коричневий рис, батат і цільне зерно, то ваші шанси на схуднення помітно збільшаться.
Стабілізація рівня цукру в крові
Під час перетравлення білого хліба можуть спостерігатися стрибки рівня цукру. Якщо замінити його на цільнозерновий, житній або будь-який інший корисніший вид хліба, то рівень цукру в крові стабілізується.
Збільшення енергії
Через швидке розщеплення білого хліба в шлунку заряд енергії, який ви від нього отримуєте, виявляється короткочасним. Це може бути корисним перед тренуванням. Якщо ви хочете бути повністю забезпечені енергією між їдою, то вам слід задуматися про заміну білого хліба на більш корисний хліб.
Зниження рівня холестерину
Якщо виключення із раціону жирів не допомагає знизити рівень тригліцеридів та холестерину, то спробуйте перестати вживати білий хліб. Зробить акцент на продуктах, які багаті на клітковину. Внаслідок цього рівень поганого холестерину знизиться.