Високий рівень холестерину може стати справжньою проблемою. Багато хто навіть не здогадується про те, що його можна знизити природним чином. Для цього достатньо включити до раціону продукти, багаті сапоніном. Цей фітонутрієнт міститься в гороху, бобових, зернах та квасолі. Крім зниження холестерину, ці продукти допомагають стабілізувати рівень глюкози у крові. Поряд с цим, вони мають протизапальні та протиракові властивості. Редакція FashionhHub вирішила розібратися у цьому питанні детальніше.
Зелена квасоля як основне джерело сапоніну
Результати досліджень доводять, що багаті сапоніном продукти допомагають уловлювати в кишечнику жовчні солі та «поганий» холестерин. Фітонутрієнт не дає їм всмоктуватись. На «хороший» холестерин сапонін ніяк не впливає.
Лідером за вмістом сапоніну є зелена квасоля. При цьому в ній мало жиру та натрію. В одній порції зеленої квасолі міститься три грами розчинної клітковини, яка пов’язує холестерин прямо в кишечнику. В результаті він не всмоктується, а виводиться із організму.
Чоловікам потрібно 38 г клітковини на день, а жінкам – 25 г. Якщо ви включите до свого раціону зелену квасолю, то вам буде легше досягати добової норми.
Корисні властивості зеленої квасолі
Зелена квасоля є джерелом калію та фолієвої кислоти. Вони сприяють зниженню кров’яного тиску. Результати недавнього мета-аналізу показали, що фолієва кислота знижує систолічний та діастолічний тиск.
Одна порція зеленої квасолі покриває добову потребу організму калію на 10%. Калій компенсує шкідливі наслідки від вживання натрію, покращуючи регулювання артеріального тиску.
При приготуванні зеленої квасолі в НВЧ-печі, жарінні або кип’ятінні кількість сапоніну в ній істотно скорочується. Для збереження вітамінів та мінералів квасолю краще готувати на пару або бланшувати.