Соуси надають стравам текстуру та смак. До класичних прийнято відносити соуси з томатів, які прийшли до нас із італійської кухні. В Азії популярністю користується соєвий соус умами. Як виявилося, серед різноманіття соусів є такі, що можуть завдати шкоди травленню. Вживання таких соусів може призвести до здуття живота, дискомфорту в кишечнику, затримки води та інших проблем. У магазинних соусах багато консервантів і доданих цукрів, що також може негативно вплинути на травлення. Існує щонайменше три соуси, від яких слід відмовитися якнайшвидше.
Соус барбекю
У більшості покупних соусів барбекю міститься доданий цукор. Найчастіше виробники додають у них кукурудзяний сироп, який характеризується високим вмістом глюкози. Надлишок цукру може призвести до газоутворення, здуття живота та інших проблем в роботі травної системи. Дієтологи з усього світу називають соус барбекю «прихованою цукровою бомбою», яка здатна порушити природний баланс кишечника. Додані цукри є причиною швидких стрибків глюкози, що може відобразитись на травленні.
Соус Альфредо
До складу соусу Альфредо входять важкі інгредієнти на кшталт сиру, вершків та олії. Власники чутливого шлунка можуть мати проблеми після його вживання. Їхньому шлунку буде складно переварити страву з високим вмістом жиру. У них можуть виникнути відчуття млявості та тяжкості, а також здутися живіт.
Гострий соус
До складу гострого соусу входять цитрусові ароматизатори або оцет. Вони дратують слизову оболонку шлунка. Людям із схильністю до кислотного рефлюксу гострі соуси категорично протипоказані. Людям із гастритом від них також краще відмовитися. Гостроту соусу надає з’єднання капсаїцин. М’язи стравоходу від нього розслаблюються. Внаслідок цього виникає кислотний рефлюкс. При вживанні гострого соусу у великих кількостях може виникнути діарея та спазми.