У корисності сиру для здоров’я сумнівів бути не може, оскільки в ньому містяться необхідні поживні речовини. Редакція FashionHub відібрала види сирів, які приносять здоров’ю максимум користі.
Кисломолочний сир
Дієтологи називають кисломолочний сир найкориснішим. Він перевершує інші види сиру за кількістю білків. Крім цього, кисломолочний сир містить менше насичених жирів. Зробіть вибір на користь нежирних сортів. Вони приємні на смак, як жирні сорти.
Калорійність половини склянки 2% сиру становить 90 калорій. У ньому міститься:
- 12 г білка;
- 2,5 г жиру;
- 5 г вуглеводів;
- 125 мг кальцію.
Ріккота і моцаррелла
На другому місці найкорисніших сирів розташовуються м’які сири, які виготовляються із знежиреного або нежирного молока. У риккоті та моцареллі менше насичених жирів, що робить їх кориснішими для здоров’я. Ще одним добрим варіантом є сир фета. Він нежирний від природи, але при цьому ароматний та смачний.
Тверді сири
Швейцарський сир, чеддер, пармезан та інші тверді сорти сиру менш лактозні. Якщо у вас непереносимість лактози, слід звернути увагу на ці сорти.
Варто зазначити, що в помірних кількостях будь-який сорт сиру добрий. Наприклад, сир бри не менш корисний, ніж інші сири. Якщо вживати в день по 30 г сиру бри, то нічого поганого не станеться. Головне не запікати його, не загортати у тісто філо і не додавати джем.
Який сорт краще: знежирений чи жирний
Більшість сирів, які характеризуються низьким вмістом жиру, мають дуже приємний смак. Це пояснюється тим, що жир з молока видаляється перед обробкою, що призводить до втрати більшої частини смаку. Краще взагалі відмовитись від сиру, ніж вживати нежирні сорти. Досить часто виробники компенсують нестачу жиру за допомогою наповнювачів. Люди, які намагаються замінити нежирним продуктом свій улюблений сир, як правило, починають їсти його більше.