Багато хто відносить сир до молочних продуктів, які корисні для здоров’я. Є й такі, хто відмовляється від вживання сирів, оскільки вони містять насичені жири і натрій. Існує близько 1500 різних сортів сиру. Таким чином, за харчовою цінністю один від одного вони можуть відрізнятися дуже сильно. Редакція FashionHub вирішила розібратися, який сир по-справжньому корисний для здоров’я.
Корисні властивості сиру
Сир є джерелом високоякісного білка, вітамінів групи B, магнію, калію та кальцію. У витриманих та непастеризованих сортах сиру можуть міститися пробіотики, які підтримують загальний стан здоров’я та травлення. Зокрема, вони присутні у таких сортах, як едам, чеддер, гауда, проволоне, швейцарський та сир.
При вживанні сиру важлива помірність. Це пояснюється тим, що у окремих сортах міститься дуже багато насичених жирів. При калорійності раціону 2 000 калорій щодня можна з’їдати по 13,5 г сиру.
Найкорисніші сорти сиру
Частково знежирена моцарелла
У порівнянні з іншими сортами в моцареллі менше натрію, насичених жирів та калорій. Саме тому вона вважається найкориснішим сортом.
Сир
Цей сорт є найменш жирним. У сирі багато кальцію. Крім цього, він є джерелом незамінної амінокислоти лейцину, яка сприяє набору м’язової маси.
Фета
У фете менше насичених жирів, ніж у більшості інших сортів. Крім цього, вона вважається одним із найбільш низькокалорійних сирів.
Швейцарський сир
Крім білка, у швейцарському сирі містяться вітаміни A і B12, що робить його одним із найкорисніших сортів. Вітамін A важливий для здоров’я очей та імунної системи.
Тертий пармезан
У пармезані більше натрію, ніж у багатьох інших сортах. У топ-5 найкращих сирів він входить завдяки помірному вмісту насичених жирів та високому вмісту білка.