Добова норма клітковини для дорослої людини варіюється в межах 25-36 г. Вона має цілу низку незаперечних переваг для здоров’я. Зокрема, клітковина допомагає контролювати вагу, забезпечує регулярне спорожнення кишечника та підтримує здоров’я серця. Клітковина міститься у багатьох фруктах. Редакція FashionHub вирішила з’ясувати, де її найбільше.
Ягоди
У чашці ожини або малини міститься 8 г білка. У чорниці цей показник становить 4 г. У чашці полуниці 3 г клітковини. У ягодах також містяться мінерали, вітаміни та антиоксиданти, що робить їх ідеальним компонентом збалансованого раціону.
Гранати
У чашці зерен гранату 7 г клітковини. Крім цього, вони багаті на антоціани. Ці антиоксиданти знижують ризик розвитку хронічних хвороб шляхом зменшення запалення.
Груші
В одній середній груші 6 г клітковини. Дієтологи рекомендують вживати груші разом зі шкіркою, оскільки більшість клітковини міститься саме в ній. Груші мають низький глікемічний індекс. Цукор із плодів всмоктується в кровотік дуже повільно, що унеможливлює стрибки рівня глюкози в крові.
Яблука
У середньому яблуку 4 г клітковини. Яблука підтримують здоров’я головного мозку та серця. Як і у випадку з грушами, яблука необхідно їсти зі шкіркою. У цьому випадку ви зможете отримати від них максимальну користь.
Тропічні фрукти
У чашці маракуї 25 г клітковині. За цим показником вона вважається абсолютним лідером серед фруктів. У чашці гуави 9 г клітковини, а манго — 3 г. У цих фруктах також міститься калій корисний для гіпертоніків і вітамін C.
Апельсини
В одному апельсині 3 г клітковини. Всі цитрусові багаті на вітамін C, який сприяє зміцненню імунітету.
Авокадо
У 1/2 авокадо 7 г клітковини. Він багатий на мононенасичені жири, які корисні для серця. Крім цього, авокадо має протизапальні властивості.