Існує думка, що лідером за вмістом клітковини є насіння чиа. Крім цього, клітковиною багате насіння льону, яке дієтологи називають більш доступною альтернативою насіння чину. Насправді є продукти, в яких клітковини ще більше. Редакція FashionHub пропонує їх обговорити.
Навіщо потрібна клітковина
Клітковина потрібна для здорового травлення. «Хороші» бактерії в кишечнику використовують її як їжу. Крім цього, клітковина виводить із організму зайвий холестерин. Залежно від віку добова норма клітковини для чоловіків може варіюватись в межах 28-34 г, а для жінок – 22-28 г.
Багатий клітковиною раціон не тільки покращує травлення, але й захищає організм від розвитку діабету, серцевих захворювань та раку товстої кишки. Організм може отримувати клітковину із різних продуктів. Про них і йтиметься нижче.
Гарбузове насіння
Гарбузове насіння багате не тільки на клітковину, а й на магній. Цей мікроелемент сприяє стабілізації артеріального тиску.
Авокадо
В авокадо містяться мононенасичені жири, що сприяють зниженню рівня «поганого» холестерину. Крім цього, вони підтримують здоров’я серця та перешкоджають розвитку серцево-судинних захворювань.
Шпинат
Шпинат багатий вітамінами A, C, E і K, фолієвою кислотою та залізом. Він захищає організм від серцевих та онкологічних захворювань.
Кокосова м’якоть
У кокосовій м’якоті багато білка, заліза та антиоксидантів. Вони захищають організм від окисного стресу.
Сочевиця
Сочевиця багата на білок, залізо, розчинну і нерозчинну клітковину. Крім цього, у ній міститься фолієва кислота.
Нут
У порції нуту 7 г білка. Крім цього, він є джерелом марганцю та фолієвої кислоти.
Груша
Груша багата на клітковину, вітамін С і фітохімічні речовини, які сприяють зниженню кров’яного тиску.