Незважаючи на популярність стейків та гамбургерів, у червоного м’яса досить погана репутація. Якщо лікаря або дієтолога запитати про правильне харчування, то з високою ймовірністю вони порадять обмежити споживання червоного м’яса по максимуму, зробивши акцент на клітковині. Редакція FashionHub вирішила з’ясувати, що буде, якщо їсти червоне м’ясо щодня.
Найкорисніше м’ясо
До червоного м’яса прийнято відносити баранину, свинину, телятину та яловичину. Незважаючи на багаторічні дискусії з приводу корисності та шкідливості червоного м’яса, багато дієтологів вважають допустимим його включення до складу збалансованої дієти. Це пояснюється тим, що у м’ясі містяться білок, цинк і залізо, які у багатьох видах продуктів.
Червоне м’ясо є джерелом гемового заліза, яке характеризується високою біодоступністю. Воно дуже добре засвоюється людським організмом. Таким чином, м’ясо особливо корисне для людей із дефіцитом чи низьким рівнем заліза. Дієтологи рекомендують вживати червоне м’ясо не більше двох разів на тиждень.
Корисні та шкідливі властивості червоного м’яса
У червоному м’ясі міститься багато тваринного білка. У 114-грамовій порції 30 г цього нутрієнта. Саме тому дієтологи називають червоне м’ясо одним із найкращих варіантів для задоволення добової потреби організму в білку. На цьому, мабуть, корисні властивості червоного м’яса закінчуються.
Погіршення травлення
Жирне м’ясо при регулярному вживанні може провокувати запори, діарею та здуття живота. Організму важко перетравлювати насичені жири у великій кількості без клітковини. У червоному м’ясі її, на жаль, немає, тому його краще їсти з овочами.
Зайві кілограми
Вага однієї порції м’яса не повинна перевищувати 114 г. Більші порції жирного чи переробленого м’яса можуть спричинити збільшення ваги. Червоне м’ясо калорійніше рослинних джерел білка. Через це підтримувати дефіцит калорій набагато складніше.
Ризик розвитку серцево-судинних захворювань
Через високий вміст жиру червоне м’ясо може спричинити підвищення кров’яного тиску та рівня холестерину. При регулярному вживанні м’яса навантаження на серцево-судинну систему зростає. Згодом це може стати причиною серцевих захворювань.
Ризик виникнення колоректального раку
Другою за поширеністю причиною смерті від онкологічних захворювань є колоректальний рак. При регулярному вживанні червоного м’яса ризик його розвитку зростає на 20-30%. Це пояснюється тим, що у ньому містяться шкідливі сполуки PAHs і HCA.
Альтернатива червоному м’ясу
Здоровою альтернативою червоному м’ясу є оселедець, анчоуси, сардини, скумбрія та лосось. Людям, які хочуть знизити споживання м’яса, дієтологи рекомендують включити до раціону жирну рибу.