Білок потрібний не тільки для набору м’язової маси, але і для схуднення. Середньостатистична доросла людина має споживати щодня 0,8 г білка на 1 кг ваги. Людям, які хочуть прискорити обмін речовин, скинути вагу або наростити м’язову масу, слід збільшити добову норму білка до 1,6-2,2 г. Редакція FashionHub вирішила з’ясувати, що буде з організмом при щоденному споживанні 100 г білка.
Відновлення м’язів та забезпечення їх зростання
У білку містяться амінокислоти, з допомогою яких организм синтезує м’язовий білок. Він необхідний для відновлення м’язової тканини і нарощування маси після силових тренувань.
Прискорення обміну речовин
Білок має більший термічний ефект, ніж жири та вуглеводи. Простіше кажучи, для його перетравлення та засвоєння організму доводиться спалювати більше калорій, ніж для перетравлення та засвоєння жирів та вуглеводів. Таким чином, регулярне вживання білка призводить до збільшення загальної витрати калорій.
Збереження м’язової маси та сприяння схуднення
Білок запобігає розпаду м’язових волокон, особливо під час схуднення. Коли організму не вистачає калорій, він починає одержувати енергію шляхом розщеплення м’язової тканини. При достатньому вживанні білка в цьому не буде потреби, оскільки амінокислоти надходять в організм з їжі. Білок забезпечує тривале відчуття ситості, регулюючи апетит.
Джерела білка
Тваринний білок краще отримувати з курячої грудки, риби та індички. У цих продуктах містяться всі незамінні амінокислоти. Крім цього, білком багаті домашній сир, яйця та грецький йогурт.
Рослинний білок міститься в кіноа, нуті, сочевиці та тофу. Крім білка, ці продукти багаті на клітковину та інші необхідні поживні речовини.
За прийом їжі організм здатний засвоювати 20-40 г білка. Таким чином, за раз споживати денну норму цього нутрієнта не слід. Засвоєння білка залежить від часу їди, поєднання страв та загального щоденного споживання.