Існує думка, що ніякої користі натрій організму не приносить. Нібито від нього одна шкода. Насправді, це далеко не так. Натрій підтримує електролітний баланс. Коли його стає занадто багато, це призводить до збільшення ризику розвитку серцевих захворювань. Редакція FashionHub вирішила з’ясувати, які продукти з натрієм мають бути присутніми у раціоні кожного.
Горіхи та насіння
Регулярне вживання волоських горіхів сприяє підвищенню рівня «хорошого» холестерину, а також стабілізує рівень цукру в крові. Аналогічні властивості має насіння. Солоні горіхи та насіння слід вживати після виснажливих тренувань або під час походів, оскільки вони забезпечують заряд електролітів. У 30 г солоних горіхів 87 міліграмів натрію.
Оливки
Оливки мають природно солоний смак. Водночас у них міститься велика кількість мононенасичених жирів та антиоксидантів, фітонутрієнтів, вітамінів та мінералів. У 4 оливках 248 міліграм натрію.
Ферментовані продукти
Під ферментованими продуктами слід розуміти квашену капусту, солоні помідори та огірки. Вони багаті на пробіотики, які корисні для кишечника. Приготувати ці продукти без солі неможливо, оскільки вона є основним компонентом процесу ферментації. Сіль змушує корисні бактерії розмножуватися. У двох столових ложках квашеної капусти 180 міліграм натрію.
Консервовані морепродукти
Сіль продовжує термін зберігання морепродуктів. У стандартній консервній банці міститься 400-600 міліграмів натрію. Консервована риба багата протизапальними жирними кислотами омега-3 та якісним білком.
Сир
Сир багатий кальцієм та білком. У деяких сортах сиру багато натрію. Якщо ваш раціон складається з цільнозернових продуктів, то хвилюватися через високий вміст натрію в сирі не варто. Дієтологи радять вживати його на сніданок.