Морепродукти є джерелом високоякісного білка, мінералів, вітамінів та жирних кислот омега-3. Вони корисні для серцево-судинної системи, очей та головного мозку. Медики рекомендують вживати щотижня 225 г риби та морепродуктів. Редакція FashionHub вирішила з’ясувати, які з них найкорисніші.
Яка користь від морепродуктів
Риба вважається найкращим джерелом жирних кислот EPA та DHA, які сприяють зменшенню запалення. Ці кислоти є незамінними. Організм може отримати їх лише з їжі.
Результати дослідження за участю 900 000 осіб показали, що регулярне вживання риби та морепродуктів знижує ризик розвитку захворювань серця та ймовірність смерті від них. Загалом люди, які їдять рибу, набагато рідше вмирають передчасно.
Як часто слід їсти морепродукти
Медичні фахівці рекомендують вживати щотижня як мінімум дві порції морепродуктів. Залежно від віку їх розмір повинен становити:
- Дорослі та підлітки — 115 г риби.
- Діти 1-3 років — 30 г риби.
- Діти 4-7 років — 60 г риби.
- Діти 8-10 років — 85 г риби.
Вагітні та годуючі матері повинні з’їдати 2-3 порції морепродуктів на тиждень. Йод, залізо, холін та омега-3, які в ній містяться, сприяють розвитку імунної системи, спинного та головного мозку дитини.
Найкорисніші морепродукти
Лосось
Лосось характеризується низьким вмістом поліхлорованих біфенілів та ртуті. При цьому він багатий на жирні кислоти омега-3.
Атлантична скумбрія, анчоуси та сардини
У цій дрібній рибі дуже мало токсинів, оскільки вона знаходиться в самому низу харчового ланцюга. При цьому в ній багато жирних кислот омега-3 та білка.
Райдужна форель
В одній порції райдужної форелі міститься більше добової норми вітамінів D та B12. Крім цього, вона є джерелом білка, жирних кислот та мінералів.
Мідії
У мідіях багато білка, омега-3, цинку, заліза та вітаміну B12. Вміст ртуті в них один із найнижчих.
Устриці
В устрицях містяться жирні кислоти омега-3, мінерали та вітаміни. Найчастіше у магазинах продаються устриці, вирощені на фермах.