Для людей, які звикли стежити за своїм здоров’ям, вибір хліба є досить складним завданням. У списку інгредієнтів на упаковці легко заплутатися. Редакція FashionHub вирішила з’ясувати, який хліб найкорисніший.
Цільнозерновий хліб
100% цільнозерновий хліб є одним із найкращих варіантів. Завдяки збереженню всіх частин зерна в хлібі міститься більше мінералів, вітамінів, клітковини та рослинних сполук. Клітковина сприяє зниженню рівня холестерину та уповільненню засвоєння вуглеводів. Завдяки цьому рівень цукру в крові підвищується плавніше. Клітковина є їжею для корисних бактерій у кишечнику.
Багатозерновий хліб
Для виготовлення багатозернового хліба використовують різні зерна. Це може бути ейнкорн, кукурудза, цільна пшениця, овес, гречка, ячмінь амаран, кіноа, просо, полба чи жито. Досить часто виробники додають у багатозерновий хліб соняшникове, лляне та гарбузове насіння. Багатозерновий хліб багатий на клітковину і складні вуглеводи. Білок та корисні жири містяться в ньому у невеликих кількостях.
Пророщений хліб
Пророщений хліб вважається цільнозерновим. Для його виготовлення використовуються пророщені у воді зерна. Під час пророщування зерен активуються ферменти, які роблять вуглеводи та білки легкозасвоюваними. Пророщений хліб є джерелом макро- та мікроелементів.
Заквасковий хліб
Цей сорт хліба є результатом природного бродіння борошна та води, які утворюють закваску. Для бродіння використовуються молочнокислі бактерії. Під час випікання хліба більшість бактерій гине. Заквасочний хліб є джерелом клітковини, вітаміну B, магнію, цинку та заліза.
Вівсяний хліб
Вівсяний хліб є різновидом цільнозернового хліба. Для його виготовлення використовуються вівсяне борошно або пластівці, які змішують із пшеничним борошном. У вівсяному хлібі пшениця виступає у ролі джерела глютену, який забезпечує підняття тіста. У вівсі міститься розчинна клітковина, яка регулює рівень холестерину та цукру.