Яєчний салат несподівано став фаворитом «зожників». Він користується популярністю сам по собі, проте його часто подають як гарнір до копченого лосося або використовують у якості інгредієнту для приготування сендвічів. Останнім часом багато хто почав включати яєчний салат у різдвяне меню. Редакція FashionHub вирішила розібратися, чи справді він такий корисний для здоров’я чи це просто міф.
З чого готують яєчний салат
У якості основи для приготування салату використовуються рубані яйця. За бажання їх можна замінити омлетом. Для надання яйцям додаткового смаку у салат прийнято додавати дижонскую гірчицю і майонез. Замість майонезу можна використовувати низькокалорійний чи грецький йогурт. У цьому випадку страва вийде здоровішою.
До найпоширеніших добавок до яєчного салату можна віднести червону цибулю, кріп, петрушку, цибулю-шалот, селеру, шніт-цибулю, вустерширський соус або лимонний сік. Крім цього, в яєчний салат можна додавати паприку, огірки, перець та сіль.
Користь від яєчного салату
Оскільки основу салату складають курячі яйця, що мають безліч корисних властивостей, його прийнято вважати корисним для здоров’я. Насправді користь страви прямо залежить від її складу та кількості кожного інгредієнта.
В одному великому яйці міститься 6,2 г білка, вітаміни A, B12 та D, селен, цинк, фолат, рибофлавін, тіамін, кальцій, калій та фосфор. Завдяки високому вмісту білка яйця сприяють зростанню та відновленню м’язових волокон. Крім цього, в яйцях міститься холін, який дуже важливий для здоров’я очей, головного мозку та всіх клітин організму.
Яйця характеризуються низькою калорійністю. При вживанні двох великих яєць повністю їхня калорійність складе 150 калорій. Якщо відмовитись від жовтків, то вона зменшиться до 35 калорій.
Добова норма
Другим за популярністю інгредієнтом салату з яєць є майонез, в якому міститься велика кількість насичених жирів. Їх надмірне вживання може обернутися проблемами зі здоров’ям серця. Калорійність столової ложки майонезу становить 90 калорій. За словами дієтологів, майонез нівелює корисні властивості яєць.
У магазинному яєчному салаті також може бути багато натрію, при частому вживанні якого підвищується кров’яний тиск. Все це необхідно враховувати при розрахунку розміру порцій.