Кавоманів умовно можна поділити на два табори. Одні віддають перевагу натуральній каві, а іншим більше подобається розчинна. Редакція FashionHub вирішила розібратися, в якому вигляді кава здатна принести більше користі здоров’ю. Як виявилося, і натуральна, і розчинна кава мають свої переваги і недоліки.
Чим розчинна кава відрізняється від натуральної
Розчинна кава може вироблятися двома способами. Високотемпературний спосіб передбачає випаровування напою до утворення кристалів. Низькотемпературний спосіб припускає дроблення кавових зерен, заморожування та сублімацію в умовах вакууму. У розчинній каві менше антиоксидантів. Зміст акриламіду, який прийнято відносити до канцерогенів, у нєї вищий. Втім, ця речовина зустрічається у багатьох стравах, наприклад, у смаженої картоплі чи випічці. Наукових доказів прямого зв’язку між акриламідом та онкологічними захворюваннями не існує.
Крім цього, в розчинній каві менше кофеїну. Гіпертонікам та людям з поганою переносимістю цього алкалоїду більше підходить розчинний напій. Мелена кава має багатший смак. Це пояснюється тим, що під час обробки кавових зерен частина ефірних олій втрачається. Завдяки вищому вмісту кофеїну натуральна кава краще бадьорить.
Таким чином, до основних мінусів розчинної кави можна віднести низький вміст антиоксидантів та кофеїну. У всьому іншому вона нічим не відрізняється від завареної кави. Згідно з рекомендаціями Європейського журналу кардіології для збільшення тривалості життя та профілактики захворювань серцево-судинної системи достатньо вживати щодня по 2-3 чашки. Людям з індивідуальною непереносимістю кофеїну від кави краще відмовитися взагалі або зробити вибір на користь розчинного напою.