×

Як веганам підготувати власноруч корисні ласощі на зиму

сухофрукти

Веганство – це тип харчування, при якому виключаються всі продукти тваринного походження, навіть яйця, молоко та мед. Їх замінюють рослинними інгредієнтами, зокрема овочами, фруктами, горіхами та насінням. Різноманітність продуктів, цікаві рецепти та бажання спробувати щось нове й оригінальне переконують людей стати веганами. Веганська дієта може бути поживною і навіть здоровішою за стандартне харчування. Головне – замінювати продукти тваринного походження таким чином, щоб це не викликало дефіциту корисних речовин в організмі.

Чому сухофрукти корисніші за свіжі фрукти?

Сушені фрукти, овочі, горіхи та насіння мають дещо іншу харчову цінність, ніж свіжі фрукти, оскільки вода та інші інгредієнти змінюються під час сушіння. Однак це не означає, що вони менш цінні або містять менше вітамінів. За рахунок великої концентрації у невеликому обсязі  сухофрукти можуть бути навіть найкращим джерелом деяких вітамінів та мінералів:

  • у куразі більше вітаміну А, заліза та калію, ніж у свіжому абрикосі;
  • у сушених сливах більше клітковини, бору та вітаміну С, ніж у свіжих;
  • у сушеному інжирі або фініку більше кальцію, магнію та фосфору, ніж у свіжому.

Так, сушіння літніх фруктів і овочів, для якого використовуються побутові сушарки або професійні дегідратори, може призвести до втрати деяких поживних речовин, особливо тих, які чутливі до високої температури, світла та кисню. Зокрема вітамін С дуже нестабільний і легко руйнується під впливом зовнішніх факторів. Деякі фітохімічні речовини, що мають антиоксидантну та протизапальну дію, можуть частково руйнуватися під час сушіння.

Однак отримані сухофрукти та сушені овочі є багатим джерелом енергії, поживних речовин і клітковини. Вони містять багато вітамінів, мінералів та антиоксидантів, які допомагають організму боротися з вільними радикалами та запобігають хворобам. Регулярне вживання цих продуктів і страв із них може покращити стан нашої серцево-судинної системи за рахунок зниження рівня поганого холестерину та підвищення рівня хорошого. Вони також можуть збільшити щільність кісток завдяки високому вмісту кальцію та інших елементів.

Сухофрукти легко зберігати та транспортувати, оскільки вони псуються не так швидко, як свіжі. Сухофрукти допоможуть схуднути, якщо вживати їх у помірних кількостях – як корисний перекус між прийомами їжі або додавати в різні страви. Вони підходять для приготування мюслі, які можна їсти на сніданок з молоком або йогуртом. Для більшої поживної цінності та смаку можна додати горіхи, насіння та кокосову стружку. Ці страви забезпечують почуття ситості та вгамовують потяг до солодкого, не додаючи при цьому зайвих калорій. Клітковина, що міститься в них, підтримує травлення і виведення токсинів з організму.

Які корисні ласощі можна приготувати з сухофруктів і сушених овочів?

Із сухофруктів можна випікати:

  • торти,
  • бабки,
  • кекси,
  • пряники,
  • цукерки,
  • желе,
  • щербети тощо.

Вони надають стравам пікантність та аромат. Їх також можна використовувати як начинку для булочок або круасанів, компонент для соусів, джемів, варення та компотів. Готувати напої з медом, вином та з додаванням спецій, таких як кориця, гвоздика чи ваніль. Такі соуси добре поєднуються з млинцями, морозивом, сиром і пудингами. Вони ідеальні як доповнення до фруктових або овочевих салатів. Вони збагачують смак і колір.

Із фруктами ситуація очевидна, тому що вони за своєю солодкою природою і вже багато років використовуються як інгредієнт у десертах. Однак виявляється, що овочі теж можуть бути чудовою основою для солодощів, оскільки містять велику кількість цукру, особливо коренеплоди та бобові. Окрім буряків, морква, завчасно підготовлена за допомогою овочерізки, також відмінно підходить для приготування десертів. Гарбуз також є відмінним інгредієнтом, який зазвичай використовується в кондитерських виробах. Аналогічно можна застосовувати кабачки. Ці овочі, додані у випічку, роблять її соковитою, менш жирною і довше зберігають свіжість. Шпинат надасть торту дивовижного кольору і неповторного смаку. Із квасолі можна приготувати домашні трюфелі.

Тож, користь заміни традиційних солодощів десертами з овочів та фруктів полягає не лише в меншій калорійності, а й у вищій харчовій цінності. Такі солодощі дадуть вітаміни та мінерали, а не просто порожні кілокалорії від цукру!

Залишити відповідь

Останні статті
10:32 07.12.2024
Готові трендові образи на зиму 2025 року
09:32 07.12.2024
5 продуктів з біотином для швидкого відрощування волосся
10:32 06.12.2024
Зима в стиле Versace: пробуем повторить стильные образы с показа
09:32 06.12.2024
Коли найкраще обідати: рекомендації дієтологів
17:47 05.12.2024
Консультація гастроентеролога: основні причини звернення
10:32 05.12.2024
5 ефектних та небанальних образів для новорічної ночі 2025
09:32 05.12.2024
5 привычек, которые делают вас визуально старше своего возраста
10:32 04.12.2024
Зима в стилі Givenchy: пробуємо повторити образи з модного показу
09:32 04.12.2024
Побічні ефекти від надмірного вживання цукру для шкіри
17:56 03.12.2024
Консультація ревматолога в Києві
16:19 03.12.2024
Курси перманентного макіяжу можливість стати професіоналом у світі краси
10:32 03.12.2024
Як поєднувати пуховик із сукнями взимку 2025
09:32 03.12.2024
5 причин додавати в каву куркуму для схуднення
12:20 02.12.2024
Як організувати міжнародні вантажні перевезення з України в США: ключові етапи та поради
10:32 02.12.2024
З чим носити чорні джинси взимку 2025: найстильніші поєднання
Всі статті