×

Як веганам підготувати власноруч корисні ласощі на зиму

сухофрукти

Веганство – це тип харчування, при якому виключаються всі продукти тваринного походження, навіть яйця, молоко та мед. Їх замінюють рослинними інгредієнтами, зокрема овочами, фруктами, горіхами та насінням. Різноманітність продуктів, цікаві рецепти та бажання спробувати щось нове й оригінальне переконують людей стати веганами. Веганська дієта може бути поживною і навіть здоровішою за стандартне харчування. Головне – замінювати продукти тваринного походження таким чином, щоб це не викликало дефіциту корисних речовин в організмі.

Чому сухофрукти корисніші за свіжі фрукти?

Сушені фрукти, овочі, горіхи та насіння мають дещо іншу харчову цінність, ніж свіжі фрукти, оскільки вода та інші інгредієнти змінюються під час сушіння. Однак це не означає, що вони менш цінні або містять менше вітамінів. За рахунок великої концентрації у невеликому обсязі  сухофрукти можуть бути навіть найкращим джерелом деяких вітамінів та мінералів:

  • у куразі більше вітаміну А, заліза та калію, ніж у свіжому абрикосі;
  • у сушених сливах більше клітковини, бору та вітаміну С, ніж у свіжих;
  • у сушеному інжирі або фініку більше кальцію, магнію та фосфору, ніж у свіжому.

Так, сушіння літніх фруктів і овочів, для якого використовуються побутові сушарки або професійні дегідратори, може призвести до втрати деяких поживних речовин, особливо тих, які чутливі до високої температури, світла та кисню. Зокрема вітамін С дуже нестабільний і легко руйнується під впливом зовнішніх факторів. Деякі фітохімічні речовини, що мають антиоксидантну та протизапальну дію, можуть частково руйнуватися під час сушіння.

Однак отримані сухофрукти та сушені овочі є багатим джерелом енергії, поживних речовин і клітковини. Вони містять багато вітамінів, мінералів та антиоксидантів, які допомагають організму боротися з вільними радикалами та запобігають хворобам. Регулярне вживання цих продуктів і страв із них може покращити стан нашої серцево-судинної системи за рахунок зниження рівня поганого холестерину та підвищення рівня хорошого. Вони також можуть збільшити щільність кісток завдяки високому вмісту кальцію та інших елементів.

Сухофрукти легко зберігати та транспортувати, оскільки вони псуються не так швидко, як свіжі. Сухофрукти допоможуть схуднути, якщо вживати їх у помірних кількостях – як корисний перекус між прийомами їжі або додавати в різні страви. Вони підходять для приготування мюслі, які можна їсти на сніданок з молоком або йогуртом. Для більшої поживної цінності та смаку можна додати горіхи, насіння та кокосову стружку. Ці страви забезпечують почуття ситості та вгамовують потяг до солодкого, не додаючи при цьому зайвих калорій. Клітковина, що міститься в них, підтримує травлення і виведення токсинів з організму.

Які корисні ласощі можна приготувати з сухофруктів і сушених овочів?

Із сухофруктів можна випікати:

  • торти,
  • бабки,
  • кекси,
  • пряники,
  • цукерки,
  • желе,
  • щербети тощо.

Вони надають стравам пікантність та аромат. Їх також можна використовувати як начинку для булочок або круасанів, компонент для соусів, джемів, варення та компотів. Готувати напої з медом, вином та з додаванням спецій, таких як кориця, гвоздика чи ваніль. Такі соуси добре поєднуються з млинцями, морозивом, сиром і пудингами. Вони ідеальні як доповнення до фруктових або овочевих салатів. Вони збагачують смак і колір.

Із фруктами ситуація очевидна, тому що вони за своєю солодкою природою і вже багато років використовуються як інгредієнт у десертах. Однак виявляється, що овочі теж можуть бути чудовою основою для солодощів, оскільки містять велику кількість цукру, особливо коренеплоди та бобові. Окрім буряків, морква, завчасно підготовлена за допомогою овочерізки, також відмінно підходить для приготування десертів. Гарбуз також є відмінним інгредієнтом, який зазвичай використовується в кондитерських виробах. Аналогічно можна застосовувати кабачки. Ці овочі, додані у випічку, роблять її соковитою, менш жирною і довше зберігають свіжість. Шпинат надасть торту дивовижного кольору і неповторного смаку. Із квасолі можна приготувати домашні трюфелі.

Тож, користь заміни традиційних солодощів десертами з овочів та фруктів полягає не лише в меншій калорійності, а й у вищій харчовій цінності. Такі солодощі дадуть вітаміни та мінерали, а не просто порожні кілокалорії від цукру!

Залишити відповідь

Останні статті
10:32 20.05.2024
6 ознак, що настав час записатися на прийом до психолога
09:31 20.05.2024
Найкращі вбрання знаменитостей на 77-му Канському кінофестивалі
16:34 19.05.2024
Pinko: вбрання, що підкреслює вашу ідентичність
10:32 19.05.2024
4 звички, які сприяють продовженню життя на 5 років
09:32 19.05.2024
Топ-5 стильних сорочок на літо 2024 року: фасони, фото
10:32 18.05.2024
4 вуглеводи, що прискорюють метаболізм і допомагають схуднути
09:32 18.05.2024
Модні джинси карго в літньому сезоні 2024: поєднання, фото
14:56 17.05.2024
Що можна подарувати дружині на Новий рік: топові ідеї
10:32 17.05.2024
Топ-6 корисного для організму насіння, яке слід їсти цього літа
09:32 17.05.2024
Актуальні моделі жіночих літніх штанів на літо: моделі, фото
08:43 17.05.2024
Інтер’єрні лайфхаки з використанням шпалер: як зробити кімнату більш просторою
11:06 16.05.2024
Чиста та якісна вода – чому важливо її вживати
10:32 16.05.2024
7 продуктів, відмова від яких дозволить вам схуднути до літа
09:30 16.05.2024
Популярні тканини для літнього одягу у 2024 році: тренди, фото
10:59 15.05.2024
Як спалювати більше калорій: 7 простих способів швидкого схуднення
Всі статті