Кава та какао – напої для різних настроїв, а іноді навіть для людей із кардинально різними смаками. Однак, ці напої поєднують їх корисні властивості й чудові смаки. А чим саме вони схожі й відмінні – ви зможете дізнатися з нашої статті.
Із віком більшість із нас чомусь забуває про какао, переходячи виключно на каву. Добре, що з’являється все більше цікавих каво-шоколадних напоїв, які поєднують принади обох зіллів і по-справжньому радують. Що ж спільного є між какао та кавою, і чим, окрім значного вмісту кофеїну, кава відрізняється від шоколадного порошку? Розберемося просто зараз.
Відмінності між кавою та какао
По-перше, варто зрозуміти, що какао та кава – це дві різних рослини: шоколадне дерево та кавові кущі. До того ж на смак напоїв впливають:
- країна походження та погода, при якій дозрівав урожай у конкретному році;
- ступінь ферментації;
- способи транспортування та зберігання.
Для какао важливим є відсоток жирності. Що більшим він є – то більш шоколадним стає отримуваний напій, більш густим, поживним та корисним. Ціна какао теж залежить від цього показника, а не лише від бренду.
Для кави важливим є різновид. Основними та найвідомішими є м’яка ароматна арабіка та міцна гіркувата робуста. Купити каву, яка дійсно зможе задовольнити своїм вишуканим смаком, ви можете в спеціалізованому магазині Newtea. До речі, власники кав’ярень та ресторанів також мають можливість купити каву оптом за ще більш вигідною ціною.
Спільні риси какао та кави
Ферментація та сушка кави та какао дуже схожі:
- Дозрілі плоди, частіше за все, збираються вручну.
- Сушка відбувається на відкритому повітрі під сонячним промінням, при цьому, сировину періодично перевертають.
- Ферментацію забезпечує обсмажування: воно забезпечує глибокий колір настою та неперевершені цілющі й смакові властивості напоїв.
- Результатом обсмажування також стає карамелізація, завдяки якій із сировини виділяється солодкий присмак.
- Кислотність – спільна риса какао й кави. Збалансованість смаку забезпечується правильною обробкою сировини та підходящим приготуванням.
- Багатогранність смаку та довгий післясмак – також важливі риси, притаманні й каві, й какао.
Окремо варто відзначити спільні корисні властивості напоїв, багатих на:
- амінокислоти, які є «будівельним матеріалом» для всіх клітин організму;
- флавоноїди, які продовжують молодість та підтримують імунітет;
- вітаміни, які позитивно впливають на стан організму в цілому;
- кофеїн, який покращує пам’ять і концентрацію уваги, допомагає прокинутися та збадьоритися.
Звичайно, вміст кофеїну в какао та каві різниться. Каву через це рекомендується пити лише дорослим, а от какао може стати чудовим напоєм для людей будь-якого віку. Тому купити какао замість цукерок для дитини чи людини поважного віку – завжди правильне рішення.
Казкові аромати обох зіллів створюють чудові асоціації та спогади на десятиліття, і в деяких рецептах кава й какао поєднуються, щоб створити ще одне диво. Який напій сьогодні приготуєте ви?