Денна норма промислово вироблених трансжирів становить 2,2 г. У разі її перевищення ризик смерті від серцево-судинних захворювань зростає на 20-32%. У 2023 році ВООЗ запустила в Україні проект FEEDCities, спрямований на дослідження харчового середовища та оцінку якості продуктів, які споживаються українцями.
У якості пілотного міста було обрано Львів. Ініціатори проекту вирішили з’ясувати, скільки калію, натрію та трансжирів міститься у найпоширеніших в Україні продуктах. Для лабораторних досліджень у львівських закладах громадського харчування та супермаркетах було відібрано 120 зразків. Як виявилося, більш ніж у 30% представлених на дослідження зразків кількість транжирів вища за допустиме значення, встановленого нормативно-правовими актами.
![](http://fashionhub.com.ua/wp-content/uploads/2024/04/street-food-part-1.jpg)
Лідерами за кількістю трансжирів серед стріт-фуду виявились круасани, фалафель, донери, паніні, тістечка та піца, а серед продуктів із супермаркетів — торти, печиво, морозиво, перероблене м’ясо, сир, маргарин, заморожені напівфабрикати та десерти на основі молочних продуктів.
Згідно з результатами дослідження ВООЗ під трансжирами слід розуміти ненасичені жирні кислоти, що надходять в організм із природних чи промислових джерел. Щорічно на нашій планеті від вживання промислово зроблених трансжирів помирають 278 тис. осіб. Вони закупорюють артерії. Внаслідок цього ризик смерті від серцевого нападу зростає.
![](http://fashionhub.com.ua/wp-content/uploads/2024/04/street-food-part-2.jpg)
Промислові трансжири містяться в таких продуктах, як маргарин, топлене масло, хлібобулочні вироби, овочевий жир, смажена їжа, пироги, крекери та печиво. Крім цього, трансжири промислового виробництва часто зустрічаються у запеченій та смаженій вуличній їжі, а також у ресторанних стравах. Трансжири природного походження можна знайти в м’ясі та молочних продуктів. Вони не менш шкідливі, ніж трансжири промислового походження.
У ВООЗ стверджують, що трансжири промислового виробництва можуть бути легко усунуті та замінені маслами та здоровими жирами. При цьому вартість, смак та доступність продуктів не зміняться.