×

Основи правильного харчування: інструкція для початківців

Результати численних досліджень доводять, що досить часто проблеми зі здоров’ям виникають через неправильне харчування. Наприклад, збалансований раціон знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Повноцінні та різноманітні прийоми їжі покращують фізичну працездатність та когнітивні можливості мозку. По суті, їжа впливає на всі органи організму.

Принципи правильного харчування

Калорійність раціону давно перестала бути для дієтологів основним параметром користі та поживності. Досить часто через зниження калорійності страв організму починає бракувати енергії, мікро- та макроелементів.

На цілісні продукти має припадати 80-90% раціону. У них багато поживних речовин, але при цьому вони не дуже калорійні. Йдеться про крупи, злаки, фрукти, яйця, овочі, молочні продукти, м’ясо, горіхи, рибу і масло. Для різноманітності раціону базову основу можна доповнювати суперфудами, ягодами, насінням, спеціями, бобовими та соєвими продуктами.

Продукти, від вживання яких краще відмовитись

У довічній відмові від продуктів немає потреби. Багато людей обіцяють собі назавжди відмовитися від хліба, проте зрештою зриваються. Робіть виняток для шкідливих продуктів 1-2 рази на тиждень. Вживайте їх невеликими порціями після збалансованого прийому їжі.

Намагайтеся не вживати трансжири, оскільки вони можуть спровокувати виникнення хвороб серця. Крім цього, слід відмовитися від вживання оброблених та рафінованих продуктів, що характеризуються високим вмістом вуглеводів. Насамперед мається на увазі білий хліб. Такі продукти порушують обмін речовин та підвищують ризик переїдання. Знежирені продукти також не можна вважати здоровою їжею. Для поліпшення смаку у них додають цукор та інші шкідливі добавки.

Зразкове меню збалансованого раціону

Усі ми різні. Тому здоровий раціон має бути у кожного свій. Це означає, що не потрібно копіювати чужі списки страв. Навчіться самостійно забезпечувати баланс. Зразкове меню збалансованого добового раціону виглядає так:

  • Перший прийом їжі: вівсяна каша з ложкою меду, горіхами та яблуками.
  • Перекус: фрукти або сир.
  • Обід: запечена сьомга, варений булгур та салат із овочів.
  • Перекус: цільнозерновий хліб, адигейський сир та огірок.
  • Вечеря: приготовлена ​​в духовці курка і тушкована квасоля з маслом гхи.

Оптимальним розміром порцій вважається 250-350 мл. Почніть з порцій менше звичних. Якщо через 20 хвилин після їжі у вас виникне почуття голоду, то збільште порцію «на око».

Залишити відповідь

Останні статті
10:32 08.12.2024
Вовняні штани — стильна альтернатива джинсам на зиму 2025
09:32 08.12.2024
Чому при схудненні зупиняється вага: основні причини
10:32 07.12.2024
Готові трендові образи на зиму 2025 року
09:32 07.12.2024
5 продуктів з біотином для швидкого відрощування волосся
10:32 06.12.2024
Зима в стиле Versace: пробуем повторить стильные образы с показа
09:32 06.12.2024
Коли найкраще обідати: рекомендації дієтологів
17:47 05.12.2024
Консультація гастроентеролога: основні причини звернення
10:32 05.12.2024
5 ефектних та небанальних образів для новорічної ночі 2025
09:32 05.12.2024
5 привычек, которые делают вас визуально старше своего возраста
10:32 04.12.2024
Зима в стилі Givenchy: пробуємо повторити образи з модного показу
09:32 04.12.2024
Побічні ефекти від надмірного вживання цукру для шкіри
17:56 03.12.2024
Консультація ревматолога в Києві
16:19 03.12.2024
Курси перманентного макіяжу можливість стати професіоналом у світі краси
10:32 03.12.2024
Як поєднувати пуховик із сукнями взимку 2025
09:32 03.12.2024
5 причин додавати в каву куркуму для схуднення
Всі статті