×

Основи правильного харчування: інструкція для початківців

Результати численних досліджень доводять, що досить часто проблеми зі здоров’ям виникають через неправильне харчування. Наприклад, збалансований раціон знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Повноцінні та різноманітні прийоми їжі покращують фізичну працездатність та когнітивні можливості мозку. По суті, їжа впливає на всі органи організму.

Принципи правильного харчування

Калорійність раціону давно перестала бути для дієтологів основним параметром користі та поживності. Досить часто через зниження калорійності страв організму починає бракувати енергії, мікро- та макроелементів.

На цілісні продукти має припадати 80-90% раціону. У них багато поживних речовин, але при цьому вони не дуже калорійні. Йдеться про крупи, злаки, фрукти, яйця, овочі, молочні продукти, м’ясо, горіхи, рибу і масло. Для різноманітності раціону базову основу можна доповнювати суперфудами, ягодами, насінням, спеціями, бобовими та соєвими продуктами.

Продукти, від вживання яких краще відмовитись

У довічній відмові від продуктів немає потреби. Багато людей обіцяють собі назавжди відмовитися від хліба, проте зрештою зриваються. Робіть виняток для шкідливих продуктів 1-2 рази на тиждень. Вживайте їх невеликими порціями після збалансованого прийому їжі.

Намагайтеся не вживати трансжири, оскільки вони можуть спровокувати виникнення хвороб серця. Крім цього, слід відмовитися від вживання оброблених та рафінованих продуктів, що характеризуються високим вмістом вуглеводів. Насамперед мається на увазі білий хліб. Такі продукти порушують обмін речовин та підвищують ризик переїдання. Знежирені продукти також не можна вважати здоровою їжею. Для поліпшення смаку у них додають цукор та інші шкідливі добавки.

Зразкове меню збалансованого раціону

Усі ми різні. Тому здоровий раціон має бути у кожного свій. Це означає, що не потрібно копіювати чужі списки страв. Навчіться самостійно забезпечувати баланс. Зразкове меню збалансованого добового раціону виглядає так:

  • Перший прийом їжі: вівсяна каша з ложкою меду, горіхами та яблуками.
  • Перекус: фрукти або сир.
  • Обід: запечена сьомга, варений булгур та салат із овочів.
  • Перекус: цільнозерновий хліб, адигейський сир та огірок.
  • Вечеря: приготовлена ​​в духовці курка і тушкована квасоля з маслом гхи.

Оптимальним розміром порцій вважається 250-350 мл. Почніть з порцій менше звичних. Якщо через 20 хвилин після їжі у вас виникне почуття голоду, то збільште порцію «на око».

Залишити відповідь

Останні статті
16:33 20.05.2024
Як засоби з бензоїл пероксидом допомагають подолати акне
10:32 20.05.2024
6 ознак, що настав час записатися на прийом до психолога
09:31 20.05.2024
Найкращі вбрання знаменитостей на 77-му Канському кінофестивалі
16:34 19.05.2024
Pinko: вбрання, що підкреслює вашу ідентичність
10:32 19.05.2024
4 звички, які сприяють продовженню життя на 5 років
09:32 19.05.2024
Топ-5 стильних сорочок на літо 2024 року: фасони, фото
10:32 18.05.2024
4 вуглеводи, що прискорюють метаболізм і допомагають схуднути
09:32 18.05.2024
Модні джинси карго в літньому сезоні 2024: поєднання, фото
14:56 17.05.2024
Що можна подарувати дружині на Новий рік: топові ідеї
10:32 17.05.2024
Топ-6 корисного для організму насіння, яке слід їсти цього літа
09:32 17.05.2024
Актуальні моделі жіночих літніх штанів на літо: моделі, фото
08:43 17.05.2024
Інтер’єрні лайфхаки з використанням шпалер: як зробити кімнату більш просторою
11:06 16.05.2024
Чиста та якісна вода – чому важливо її вживати
10:32 16.05.2024
7 продуктів, відмова від яких дозволить вам схуднути до літа
09:30 16.05.2024
Популярні тканини для літнього одягу у 2024 році: тренди, фото
Всі статті