×

Популярна безглютенова дієта підходить не всім: що кажуть дієтологи

Безглютенова дієта знаходиться на вершині своєї популярності. Виробники продуктів харчування не залишилися осторонь цього тренду. Позначку «без глютену» вони ставлять навіть на ті продукти, у складі яких його ніколи не було.

За даними Huffpost, дослідження захворювання целіакія проводилися в середині минулого століття. На той момент вона вважалася рідкісною генетичною хворобою. На початку ХХІ століття було встановлено, що целіакія є наслідком алергічної реакції організму на глютен.

У 2010 році на книжковому ринку дебютували книги «Пшеничний живіт та «Зерновий мозок». Вони стали справжніми бестселерами. Протягом року люди з усього світу витратили на купівлю продуктів без глютену 2,5 млрд. USD.

Ціліакія

Целіакія є спадковим аутоімунним захворюванням. Воно розвивається через споживання глютену. Хвороба вражає слизову оболонку тонкого кишківника. У США на ціліакію хворіють близько 3 млн осіб.

За словами PR-директора Національної асоціації целіакії Карла Картера, після потрапляння в організм глютена він починає атакувати слизову оболонку тонкої кишки. Людям, у яких було діагностовано целіакію, слід уникати глютен. Оскільки целіакія є спадковою хворобою, то вона передається від покоління до покоління.

Чи є сенс у вживанні безглютенових продуктів для здоров’я

Більшість людей мають генетичну схильність до правильного засвоєння глютена. Жодних клінічних проблем від вживання продуктів з глютеном у них не виникає. За словами керівника Центру лікування целіакії Алесіо Фазано, у повній відмові від глютена немає жодного сенсу, оскільки жодної шкоди звичайним людям він не приносить.

Експерти не рекомендують сідати на безглютенову дієту з метою схуднення. Жодної необхідності в купівлі менш поживних, але при цьому більш дорожчих продуктів через позначку «без глютену» немає.

З точки зору корисних властивостей найкращими безглютеновими продуктами є свіжі овочі та фрукти, молочні продукти, нежирні білки, коричневий рис та кіноа. Запаковані продукти без глютену, як правило, характеризуються нижчою поживною якістю, ніж їх глютенові аналоги. При меншому розмірі порцій безглютенові продукти можуть бути калорійнішими. При цьому здоровішими вони вас точно не зроблять.

Залишити відповідь

Останні статті
10:32 07.12.2024
Готові трендові образи на зиму 2025 року
09:32 07.12.2024
5 продуктів з біотином для швидкого відрощування волосся
10:32 06.12.2024
Зима в стиле Versace: пробуем повторить стильные образы с показа
09:32 06.12.2024
Коли найкраще обідати: рекомендації дієтологів
17:47 05.12.2024
Консультація гастроентеролога: основні причини звернення
10:32 05.12.2024
5 ефектних та небанальних образів для новорічної ночі 2025
09:32 05.12.2024
5 привычек, которые делают вас визуально старше своего возраста
10:32 04.12.2024
Зима в стилі Givenchy: пробуємо повторити образи з модного показу
09:32 04.12.2024
Побічні ефекти від надмірного вживання цукру для шкіри
17:56 03.12.2024
Консультація ревматолога в Києві
16:19 03.12.2024
Курси перманентного макіяжу можливість стати професіоналом у світі краси
10:32 03.12.2024
Як поєднувати пуховик із сукнями взимку 2025
09:32 03.12.2024
5 причин додавати в каву куркуму для схуднення
12:20 02.12.2024
Як організувати міжнародні вантажні перевезення з України в США: ключові етапи та поради
10:32 02.12.2024
З чим носити чорні джинси взимку 2025: найстильніші поєднання
Всі статті