×

Популярна безглютенова дієта підходить не всім: що кажуть дієтологи

Безглютенова дієта знаходиться на вершині своєї популярності. Виробники продуктів харчування не залишилися осторонь цього тренду. Позначку «без глютену» вони ставлять навіть на ті продукти, у складі яких його ніколи не було.

За даними Huffpost, дослідження захворювання целіакія проводилися в середині минулого століття. На той момент вона вважалася рідкісною генетичною хворобою. На початку ХХІ століття було встановлено, що целіакія є наслідком алергічної реакції організму на глютен.

У 2010 році на книжковому ринку дебютували книги «Пшеничний живіт та «Зерновий мозок». Вони стали справжніми бестселерами. Протягом року люди з усього світу витратили на купівлю продуктів без глютену 2,5 млрд. USD.

Ціліакія

Целіакія є спадковим аутоімунним захворюванням. Воно розвивається через споживання глютену. Хвороба вражає слизову оболонку тонкого кишківника. У США на ціліакію хворіють близько 3 млн осіб.

За словами PR-директора Національної асоціації целіакії Карла Картера, після потрапляння в організм глютена він починає атакувати слизову оболонку тонкої кишки. Людям, у яких було діагностовано целіакію, слід уникати глютен. Оскільки целіакія є спадковою хворобою, то вона передається від покоління до покоління.

Чи є сенс у вживанні безглютенових продуктів для здоров’я

Більшість людей мають генетичну схильність до правильного засвоєння глютена. Жодних клінічних проблем від вживання продуктів з глютеном у них не виникає. За словами керівника Центру лікування целіакії Алесіо Фазано, у повній відмові від глютена немає жодного сенсу, оскільки жодної шкоди звичайним людям він не приносить.

Експерти не рекомендують сідати на безглютенову дієту з метою схуднення. Жодної необхідності в купівлі менш поживних, але при цьому більш дорожчих продуктів через позначку «без глютену» немає.

З точки зору корисних властивостей найкращими безглютеновими продуктами є свіжі овочі та фрукти, молочні продукти, нежирні білки, коричневий рис та кіноа. Запаковані продукти без глютену, як правило, характеризуються нижчою поживною якістю, ніж їх глютенові аналоги. При меншому розмірі порцій безглютенові продукти можуть бути калорійнішими. При цьому здоровішими вони вас точно не зроблять.

Залишити відповідь

Останні статті
09:31 20.05.2024
Найкращі вбрання знаменитостей на 77-му Канському кінофестивалі
16:34 19.05.2024
Pinko: вбрання, що підкреслює вашу ідентичність
10:32 19.05.2024
4 звички, які сприяють продовженню життя на 5 років
09:32 19.05.2024
Топ-5 стильних сорочок на літо 2024 року: фасони, фото
10:32 18.05.2024
4 вуглеводи, що прискорюють метаболізм і допомагають схуднути
09:32 18.05.2024
Модні джинси карго в літньому сезоні 2024: поєднання, фото
14:56 17.05.2024
Що можна подарувати дружині на Новий рік: топові ідеї
10:32 17.05.2024
Топ-6 корисного для організму насіння, яке слід їсти цього літа
09:32 17.05.2024
Актуальні моделі жіночих літніх штанів на літо: моделі, фото
08:43 17.05.2024
Інтер’єрні лайфхаки з використанням шпалер: як зробити кімнату більш просторою
11:06 16.05.2024
Чиста та якісна вода – чому важливо її вживати
10:32 16.05.2024
7 продуктів, відмова від яких дозволить вам схуднути до літа
09:30 16.05.2024
Популярні тканини для літнього одягу у 2024 році: тренди, фото
10:59 15.05.2024
Як спалювати більше калорій: 7 простих способів швидкого схуднення
10:34 15.05.2024
Історія та розвиток чоловічих кедів
Всі статті