×

Популярна безглютенова дієта підходить не всім: що кажуть дієтологи

Безглютенова дієта знаходиться на вершині своєї популярності. Виробники продуктів харчування не залишилися осторонь цього тренду. Позначку «без глютену» вони ставлять навіть на ті продукти, у складі яких його ніколи не було.

За даними Huffpost, дослідження захворювання целіакія проводилися в середині минулого століття. На той момент вона вважалася рідкісною генетичною хворобою. На початку ХХІ століття було встановлено, що целіакія є наслідком алергічної реакції організму на глютен.

У 2010 році на книжковому ринку дебютували книги «Пшеничний живіт та «Зерновий мозок». Вони стали справжніми бестселерами. Протягом року люди з усього світу витратили на купівлю продуктів без глютену 2,5 млрд. USD.

Ціліакія

Целіакія є спадковим аутоімунним захворюванням. Воно розвивається через споживання глютену. Хвороба вражає слизову оболонку тонкого кишківника. У США на ціліакію хворіють близько 3 млн осіб.

За словами PR-директора Національної асоціації целіакії Карла Картера, після потрапляння в організм глютена він починає атакувати слизову оболонку тонкої кишки. Людям, у яких було діагностовано целіакію, слід уникати глютен. Оскільки целіакія є спадковою хворобою, то вона передається від покоління до покоління.

Чи є сенс у вживанні безглютенових продуктів для здоров’я

Більшість людей мають генетичну схильність до правильного засвоєння глютена. Жодних клінічних проблем від вживання продуктів з глютеном у них не виникає. За словами керівника Центру лікування целіакії Алесіо Фазано, у повній відмові від глютена немає жодного сенсу, оскільки жодної шкоди звичайним людям він не приносить.

Експерти не рекомендують сідати на безглютенову дієту з метою схуднення. Жодної необхідності в купівлі менш поживних, але при цьому більш дорожчих продуктів через позначку «без глютену» немає.

З точки зору корисних властивостей найкращими безглютеновими продуктами є свіжі овочі та фрукти, молочні продукти, нежирні білки, коричневий рис та кіноа. Запаковані продукти без глютену, як правило, характеризуються нижчою поживною якістю, ніж їх глютенові аналоги. При меншому розмірі порцій безглютенові продукти можуть бути калорійнішими. При цьому здоровішими вони вас точно не зроблять.

Залишити відповідь

Останні статті
17:33 26.07.2024
Чим відрізняється професійна косметика для волосся від звичайної
16:39 26.07.2024
Як правильно вибрати ортопедичні устілки для звичайного взуття?
10:32 26.07.2024
Найтрендовіші моделі чорних суконь 2024: фасони, фото
09:32 26.07.2024
Нарощування вій може бути пов’язане із серйозними ризиками
18:57 25.07.2024
Жіночі детективи: Як письменниці переосмислюють жанр за допомогою жіночих персонажів
10:32 25.07.2024
Як схуднути назавжди: прості прийоми підтримки ваги у формі
09:32 25.07.2024
Літо у стилі Jil Sander: пробуємо повторити стильні образи з показу
10:32 24.07.2024
5 шкідливих звичок, через які ми виглядаємо старшими за свій вік
09:32 24.07.2024
Джинси та футболка: стильні поєднання 2024/2025
18:39 23.07.2024
Туфлі для танців High Heels: краса та практичність
17:05 23.07.2024
Чи потрібні дітям сонячні окуляри?
10:32 23.07.2024
Часто прокидаєтеся серед ночі? Можливі причини цього явища
09:32 23.07.2024
Літо у стилі Schiaparelli: пробуємо повторити стильні образи з показу
17:09 22.07.2024
Гороскоп на серпень: дізнайтеся, яким буде кінець літа
13:57 22.07.2024
Cтипендіальні програми та гранти для українців у Словаччині
Всі статті