У продуктових супермаркетах є безліч продуктів, які можна вживати в їжу у сирому вигляді. Вони мають чудовий смак та корисні для організму. Це можуть бути яблука, груші, виноград, чорниця, авокадо, морква, болгарський перець та ін. Існує думка, що сиру картоплю також слід відносити до цієї категорії продуктів. Редакція FashionHub вирішила з’ясувати, наскільки вона обґрунтована.
Універсальний продукт картопля
Дипломовані дієтологи називають картоплю одним із найбільш універсальних продуктів на нашій планеті. Незважаючи на поширені твердження про корисність сирої картоплі для здоров’я, вони не рекомендують їсти її неприготовленою. Вітаміну C у сирих бульбах картоплі справді більше, ніж у варених. Це пояснюється термічною деградацією. Під час варіння картоплі кількість вітаміну C у ньому скорочується на 62%. При запіканні бульб кількість вітаміну C зменшується на 35%.
У середньому в бульбі сирої картоплі міститься 16 мг вітаміну C. Середньостатистичному чоловіку необхідно вживати щодня по 90 мг. Добова норма для середньостатистичної жінки становить 75 мг. Вагітним жінкам потрібно більше вітаміну C. Згідно з рекомендацією медиків вони повинні вживати 120 мг вітаміну C на добу.
Інші джерела вітаміну C
У використанні сирої картоплі у якості джерела вітаміну C немає жодного сенсу, оскільки існує безліч інших продуктів харчування, в яких її набагато більше. Наприклад, у 100-гамової порції білокачанної капусти міститься 93 мг вітаміну C. У такій же за вагою порції броколі близько 51 мг, у середньому ківі – 56 мг.
Таким чином, можна легко задовольнити добову потребу організму у вітаміні C, вживаючи смачніші та корисні для здоров’я продукти. Твердження про корисність сирої картоплі є звичайним споживчим міфом. Їсти в сирому вигляді цей овоч немає ніякої потреби.