У макаронних виробів, як і у картоплі, не надто гарна репутація у світі здорового харчування. Професійні дієтологи радять не демонізувати їжу. Макарони є одним із продуктів, що закривають нутритивні потреби організму. Їх можна використовувати як джерело складних вуглеводів. З цієї точки зору вони набагато корисніші за хліб або, наприклад, манну кашу.
Які бувають макарони
Для виготовлення макаронних виробів використовується пшениця м’яких та твердих сортів. Крім цього, вони можуть виготовлятися з цільнозернової пшениці. Такі макарони мають темний колір.
У 100 г макаронів з м’яких сортів пшениці міститься від 5 до 8 г білка. У макаронних виробів із твердих сортів пшениці цей показник може досягати 12 г. Дієтологи рекомендують вживати макарони із твердих сортів. В ідеалі вони мають бути виготовлені із цільнозернової пшениці.
Наскільки часто можна їсти макарони
Раціон повинен містити від 4 до 5 груп складних вуглеводів. Це означає, що не можна харчуватися одними макаронами. Їх необхідно поєднувати з перловою кашею, булгуром, вівсяною крупою та гречкою.
Дієтологи рекомендують вживати макарони не частіше 1-2 разів на тиждень. Цього буде цілком достатньо, щоб отримати задоволення від улюбленої страви, але при цьому не звести свій раціон до монохарчування.
Чи можна їсти макарони під час схуднення?
Дієтологи стверджують, що при схудненні відмовлятися від вживання макаронів не обов’язково. Важливо, наскільки часто ви їх будете їсти і яким способом готувати. Італійці варять макарони до стану аль денте. Це дуже правильна практика. Справа в тому, що розварені макарони засвоюються набагато швидше. Отже, рівень цукру в крові вони піднімають швидше, що негативно позначається на тривалості відчуття ситості.
Таким чином, часте вживання макаронів негативно впливає на вагу. Разом з тим продуктів, які сприяють виключно схудненню чи набору ваги, не існує у природі. Всі продукти можна використовувати для вирішення обох завдань.