Досить часто білий цукор замінюють кленовим сиропом чи медом. Існує думка, що вони дозволяють вгамувати тягу до солодкого здоровішим способом. Редакція FashionHub вирішила з’ясувати, чи справді така заміна є безпечною для здоров’я.
Добова норма цукру
Американська кардіологічна асоціація рекомендує чоловікам вживати протягом доби до 9 чайних ложок цукру. Добова норма для жінок становить 6 чайних ложок.
Цілісні фрукти та молоко є джерелами натурального цукру. В оброблених продуктах зазвичай містяться додані цукри. Наприклад, в кукурудзяному сиропі може бути як звичайний цукор, так і фруктоза. Виробники продуктів харчування позиціонують мед, кленовий сироп і нектар агави як «натуральні» підсолоджувачі. Незважаючи на це, вони містять додані цукри.
Разом з тим «натуральні» підсолоджувачі набагато корисніші за звичайний цукор, оскільки вони мають нижчий глікемічний індекс. Крім цього, в меді, сиропі та нектарі містяться мінерали та вітаміни. Надлишок доданих цукрів може обернутися тими самими проблемами, що й надлишок білого цукру.
Нектар агави
Нектар агави прийнято вважати «здоровішою» альтернативою цукру, оскільки він солодший за нього в півтора рази. За рахунок цього нектар агави можна використовувати у меншій кількості. Проблема полягає в тому, що на 90% він складається із фруктози. За її змістом нектар агави перевершує кукурудзяний сироп. Головною відмінністю фруктоз від глюкози є те, що вона не провокує викиди інсуліну. Крім цього, фруктоза не викликає почуття ситості, що може призвести до переїдання.
Мед
Мед має протизапальні та антиоксидантні властивості. Саме тому багато хто вважає його корисним рідким підсолоджувачем. Між тим проведене в 2015 році дослідження показало, що на запальні процеси та рівень цукру в крові мед впливає так само, як кукурудзяний сироп та білий цукор.
Обмеження споживання цукру
Дієтологи рекомендують не відмовлятися повністю від вживання цукру. Організм може отримувати його з корисних джерел на кшталт фруктів, які багаті на клітковину, вітаміни та мінерали. Завдяки більш повільному перетравленню та засвоєнню цукор із цілісних фруктів підвищує рівень глюкози в крові плавніше.