Регулярне вживання чорного чаю сприяє зниженню ризику деяких хронічних хвороб. Дієтологи рекомендують включати його в збалансовану дієту для покращення загального самопочуття. Редакція FashionHub вирішила з’ясувати, які переваги чорного чаю було підтверджено емпіричним шляхом.
Поживність чорного чаю
Харчова цінність чаю може змінюватись в залежності від типу, способу приготування та ступеня свіжості. У чашці свіжозавареного чорного чаю міститься 47 мг кофеїну. Він є джерелом шести груп поліфенолів, які корисні для здоров’я. Найчастіше на них припадає 3-10% рослинних сполук чорного чаю. Крім цього, в чорному чаї міститься амінокислота L-теанін, яка сприяє розслабленню, і 32% добової норми марганцю, що має антиоксидантні властивості і підтримує метаболізм.
Антиоксидантні властивості
У чорному чаї містяться антиоксиданти, які після потрапляння в організм нейтралізують вільні радикали. Таким чином, вони запобігають розвитку хронічних хвороб та пошкодженню клітин.
Поліпшення когнітивних функцій та уваги
Чорний чай є джерелом теафлавінів, які дають організму виробляти запальні молекули. Крім цього, вони не дають нервовим клітинам руйнуватися. Результати досліджень доводять, що чай перешкоджає утворенню амілоїдних білків, які сприяють зниженню когнітивних здібностей. При вживанні чорного чаю на регулярній основі ризик деменції знижується на 29%.
Поліпшення травлення
Чорний чай взаємодіє із кишковим мікробіомом під час обміну речовин. Він пригнічує зростання шкідливих бактерій та сприяє колонізації корисних. Завдяки протимікробній дії чорний чай запобігає діареї.
Стабілізація рівня цукру
Чорний чай містить поліфеноли, які сприяють зниженню рівня цукру в крові. Щоденне вживання однієї чашки чаю знижує ризик розвитку діабету другого типу. Якщо пити чорний чай після багатої цукром їжі, він мінімізує підвищення рівня цукру.