Бограч – це особлива страва. Вона відома своєю смаковою насиченістю та ароматом, і її можна готувати з різними видами м’яса та овочів. Ми пропонуємо простий рецепт бограча, який стане гарним вибором на кожен стіл.
Інгредієнти:
- 500 г яловичини (або іншого м’яса на вибір, наприклад, свинини або курки)
- 1 велика цибуля
- 2-3 головки часнику
- 2-3 червоні болгарські перці
- 2-3 помідори або 1 склянка консервованих томатів
- 2 ст. ложки паприки (солодкої або гострої, на ваш вибір)
- 1 ч. ложка солі
- 1/2 ч. ложки чорного перцю
- 1 ч. ложка солодкого червоного перцю
- 1 ч. ложка кмину
- 2 ст. ложки рослинного масла
- 2-3 сухі перці чилі (за бажанням, для гостроти)
- 1 лавровий лист
- 1/2 ч. ложки суміші сухих трав (тим’ян, розмарин, орегано, за вашим вибором)
- 2 ст. ложки томатної пасті
- 1 склянка гарячого бульйону або води
- 1 банка (400 г) консервованих бобів (зазвичай використовують великі квасолі)
- Сіль і перець за смаком
- 2-3 ст. ложки молока (за бажанням)
Покрокове приготування:
- Почніть з підготовки м’яса. Наріжте його на невеликі кубики або смужки. При необхідності видаліть надлишковий жир.
- Розірвіть часник на дрібні дольки, наріжте цибулю і перці на кружельця.
- У великій каструлі або глиняному горщику розігрійте рослинне масло на середньому вогні. Додайте м’ясо і обсмажте його, поки воно не змінить колір на золотистий.
- Додайте нарізаний часник і цибулю до м’яса, і тушкуйте разом до м’якості овочів.
- Додайте нарізані болгарські перці і наступні 5-7 хвилин готуйте разом з м’ясом і овочами.
- Додайте паприку, сіль, перець, солодкий червоний перець, кмин, лавровий лист і сухі трави. Помішуйте і продовжуйте готувати ще 2-3 хвилини, доки аромати не стануть яскравими.
- Додайте томатну пасту та помідори (або консервовані томати). Тушкуйте ще кілька хвилин, поки овочі не стануть м’якими.
- Додайте гарячий бульйон (або гарячу воду) і сухі перці чилі, якщо ви бажаєте додати гостроти. Прикрийте каструлю і доведіть до кипіння.
- Зменшіть вогонь, прикрийте і варіть бограч на помірному вогні протягом приблизно 30 хвилин, поки м’ясо не стане надзвичайно ніжним.
- Додайте консервовані боби і продовжуйте готувати бограч ще 10-15 хвилин, або доки боби не розігріються.
- Підсоліть та поперчіть за смаком, і якщо ви бажаєте, додайте молоко для більшої ніжності смаку.
Подавайте бограч гарячим, прикрасивши свіжими зіллями та сметаною. Також його можна подавати з куском свіжого хліба або пиріжками.