Люди, які ведуть здоровий спосіб життя, намагаються не вживати в їжу насіннєві олії. До них відносяться соняшникова, виноградна, сафлорова, бавовняна, соєва, кукурудзяна, рапсова та олія з рисових висівок. Позиція «зожників» зводиться до того, що жирні кислоти омега-6, які містяться в насіннєвих оліях, викликають запалення. Редакція FashionHub вирішила розібратися, чи насправді це так.
Міф про шкідливі властивості насіннєвих олій
Проведене американськими вченими дослідження показало, що лінолева кислота з насіннєвої олії знижує ризик серцевих захворювань. Маркери запалення крові при її вживанні не збільшуються. Таким чином, побоювання щодо шкідливості жирних кислот омега-6 сильно перебільшені. Достовірними доказами вони не підкріплені.
Ще однією причиною відмови людей від вживання насіння є окислення ненасичених жирних кислот під впливом світла і тепла, що призводить до утворення вільних радикалів. Лінолева кислота окислюється швидше насичених жирів.
Альтернатива насіннєвим маслам
У 1 грамі насіннєвих олій міститься 9 калорій, як і у всіх інших жирах. Вживання калорійних продуктів може спричинити набір ваги. Здоровою альтернативою насіннєвим маслам може стати яловичий смалець. Для виготовлення цього виду топленого жиру використовуються жирові тканини великої рогатої худоби. Смалець є джерелом насичених та мононенасичених жирних кислот. Поліненасичених жирів у ньому дуже мало.
Насіннєві олії не можуть похвалитися великою кількістю насичених жирів. Наприклад, в одній столовій ложці соняшникової олії міститься 1,36 г насичених жирів. Для порівняння: у смальцю цей показник становить 6 г. Людина має вживати щодня по 20 г насичених жирів. Таким чином, для покриття денної норми досить трохи більше трьох ложок смальцю.
Завдяки насиченим жирам смалець має більшу термостабільність. Під час смаження вони протистоять окисленню.
Ще однією альтернативою насіннєвим маслам є арахісова та оливкова олії, а також олія авокадо. Усі вони мають високий вміст мононенасичених жирів.