Скумбрія, як і будь-яка інша жирна риба, здатна приносити здоров’ю користь. Вона захищає організм від серцевих захворювань та підтримує довголіття. Корисність скумбрії пояснюється наявністю омега-3 жирних кислот. Вони сприяють зменшенню накопичення жирових відкладень в артеріальних судинах і запобігають утворенню тромбів. Редакція FashionHub вирішила розібратися з цим питанням детальніше.
Користь скумбрії
Жирна риба на кшталт скумбрії, оселедця, лосося та тунця є джерелом жирних кислот омега-3, які корисні для серцево-судинної системи. Вони сприяють зниженню ризику розвитку захворювань серця та виникнення інсульту.
Крім цього, жирна риба багата на вітаміни A, D і E, які відносяться до жиророзчинних, та полярні ліпіди. Вони зменшують рівень тригліцеридів, запалення, артеріальний тиск та окислювальний стрес, а також покращують функцію судин.
Дієтологи рекомендують з’їдати щотижня по дві порції скумбрії або іншої жирної риби з метою зниження ризику серцево-судинних захворювань. Результати досліджень свідчать про те, що при вживанні великої кількості жирних кислот омега-3 ризик недоумства та хвороби Альцгеймера також знижуються.
Скумбрія та дієта
Скумбрію можна використовувати для схуднення та підтримки здорової ваги. Білкова їжа забезпечує тривале відчуття ситості. Споживання жирної риби у великій кількості знижує вплив генів, що зумовлюють довгостроковий набір ваги.
Люди, в раціоні яких на постійній основі є риба, як правило, живуть довше. Зовсім не дарма вона є однією з головних складових всесвітньо відомої середземноморської дієти. У скумбрії містяться вітаміни групи B, які перетворюють їжу в енергію, а також стимулюють утворення еритроцитів. Крім цього, вона є джерелом селену, фосфору та магнію, які важливі для здоров’я щитовидної залози, вироблення енергії, м’язових та нервових функцій.