Від шлунка та кишечника залежать не тільки стан шкіри та загальне самопочуття, а й здоров’я в цілому. Налагодження травлення є тривалим процесом. У домашніх умовах із цим можуть допомогти певні продукти. Редакція FashionHub пропонує обговорити їх більш детально.
Як покращити травлення за допомогою дієти
Для налагодження роботи ШКТ медики рекомендують використовувати цільнозернові продукти з високим вмістом клітковини та обволікаючи ефектом. Зокрема це може бути вівсянка.
Мінімальна добова норма клітковини становить 25 г. Половина добового раціону повинна припадати на крупи, овочі та бобові, в яких вона міститься. Їх необхідно вживати разом із нежирним м’ясом або рибою, які є корисними джерелами білка, та рослинними жирами. Слід мати на увазі, що травлення покращується від руколи, шпинату та іншої листової зелені. Вона багата на фолієву кислоту, вітаміни A, C і K, а також певний тип цукру, який забезпечує зростання здорової мікробіоти.
За один прийом доросла людина має з’їдати 120 г овочів та 30 г зелені. Добова норма овочів становить 500 г, а фруктів – 300 г. Фрукти необхідно рівномірно розподіляти між сніданком та обідом, а не з’їдати за один раз.
Для травлення корисна квашена капуста, яка є джерелом великої кількості пребіотиків. Дорослій людині слід з’їдати по 71 г квашеної капусти на день. У ній міститься 28 різних штамів бактерій, які дуже корисні для системи травлення людини. Дієтологи рекомендують вводити квашену капусту в раціон поступово. Почати можна з однієї чайної ложки, щоб подивитися, як організм на неї реагуватиме. Якщо все гаразд, можна збільшити порцію. У разі розладу шлунка або здуття необхідно скоротити кількість споживаної капусти до мінімуму.
Аналогічно в раціон вводяться квашені яблука, помідори та огірки. Це краще робити на початку сезону, коли організм ще не звик до таких продуктів.
Для поліпшення травлення також можна використовувати авокадо, горіхи, оливкову олію та вершкове масло. У кожному основному прийомі їжі повинні бути два види жирів без урахування тих, які використовувалися для приготування страви.