Комбуча стала настільки популярною, що її можна зустріти будь-де. При цьому багато хто навіть не здогадується про те, з чого робиться цей напій. Редакція FashionHub вирішила виправити цей прикрий недогляд.
Що таке комбуча
Під комбучею прийнято розуміти ферментований чайний напій. Його вигадали в Китаї понад 2000 років тому. Для приготування комбучі використовуються чорний та зелений чай, культура бактерій, дріжджі та цукор. Іноді у напій додають фруктовий сік або ароматизатори. Для перетворення чаю та цукру на комбучу застосовується симбіотична колонія бактерій та дріжджів.
Комбуча є джерелом вітамінів B1, B2, B6, B12 та C. Крім цього в ній містяться поліфеноли, мідь, цинк, марганець, залізо та нікель. Не варто вважати комбучу чарівним зіллям чи панацеєю. Водночас цей ферментований напій дійсно має низку корисних для здоров’я властивостей.
Забезпечує здоров’я кишечника
У процесі ферментації напою утворюються пребіотики, які покращують здоров’я кишечника, зміцнюють імунітет і знижують рівень холестерину.
Зменшує запалення
У будь-якому чаї багато поліфенолів. Комбуча є побічним продуктом чаю, тому вони також у ній присутні. Поліфеноли мають протизапальні, антивікові та антиоксидантні властивості.
Бореться з бактеріями
У комбучі із зеленого чаю є антимікробний потенціал. Вона пригнічує зростання шкідливих бактерій, епідермального стафілококу та грибків Candida.
Збільшує кількість енергії
У комбучі містяться вітаміни групи B, що сприяють виробленню енергії, роботі нервової системи, проліферації, метаболізму та росту клітин. Цей напій здатний забезпечити вас необхідним зарядом бадьорості вранці. Причому без раптового занепаду сил, як у випадку з кавою.
Поліпшує здоров’я печінки
Вживання ферментованого чайного напою сприяє покращенню метаболізму печінки. Поряд з цим завдяки антиоксидантним властивостям комбуча захищає печінку від окислювального стресу. Вона виводить з організму шкідливі речовини, що позитивно впливає на роботу печінки.