Про те, що чай сприяє покращенню настрою та обміну речовин, відомо всім. Як виявилося, цей популярний напій має ще одну корисну властивість, про яку ніхто не знав. Під час заварювання він очищає воду від шкідливих домішок. Редакція FashionHub пропонує розглянути цю властивість більш детально.
Що говорить наука
Співробітники Північно-Західного університету протестували у рамках дослідження шість різновидів розсипного та пакетованого чаю: чорний, білий, зелений, ромашковий, улун та ройбуш. Для заварювання чаю вчені використовували заздалегідь приготовлену воду, що містить певну кількість свинцю, хрому, цинку, міді та кадмію. Як виявилось, під час заварювання чай видаляє з води близько 15% свинцю. При цьому він здатний робити це навіть за токсичного рівня забруднення води (10 частин на мільйон).
Автори експерименту звернули увагу на той факт, що важкі метали краще абсорбуються паперовими та целюлозними пакетиками. Нейлонові та бавовняні пакетики характеризуються низьким рівнем абсорбції. Ще однією перевагою целюлозних пакетиків є те, що під час заварювання чаю вони не виділяють мікропластик.
Вчені з’ясували, що найбільший очищаючий ефект має листя чорного чаю. Очевидно, це пов’язано з більшою площею поверхні та великою кількістю пір. За словами дослідників, більший вплив на очищення води від важких металів надають час заварювання та розмір помелу, а не фактичний різновид чаю. Чим довше чайний пакетик знаходиться у воді, тим більше шкідливих домішок він адсорбує.
Багато людей звикли заварювати чайні пакетики кілька секунд. Їм не варто розраховувати на велике очищення води. Якщо залишити чайний пакетик у чашці на ніч, він адсорбує більшу частину або навіть весь важкий метал. Експеримент показав, що щоденна чашка чаю вранці пасивно знижує шкідливий вплив свинцю та інших важких металів на організм.