При виборі олії для смаження важливо звертати увагу не лише на смак, а й на точку димлення. Мається на увазі температура, коли жир в маслі починає розщеплюватися, утворюючи дим. Крім цього, слід враховувати вміст у олії мононенасичених та поліненасичених жирів, які зменшують запалення та підтримують здоров’я серця. Редакція FashionHub вирішила розібратися, які олії для смаження найкорисніші.
Оливкова олія
Оливкова олія вважається одним із найкращих варіантів для смаження. У неї містяться мононенасичені жирні кислоти та вітамін E. Регулярне вживання оливкової олії знижує ризик розвитку серцевих захворювань та позитивно впливає на мікробіом кишечника. Краще вибирати олію екстра вірджин, оскільки в ній більше поліфенолів. Її температура димлення варіюється в межах 177-210 ⁰С.
Олія авокадо
В олії авокадо містяться антиоксиданти та мононенасичені жири. Крім того, вона є джерелом поліфенолів. Температура димлення масла авокадо перевищує 200 ⁰С, що робить його ідеальним для смаження.
Сафлорова олія
Для виготовлення сафлорової олії використовується рослина сафлор. За смаком вона чимось схожа на соняшникову олію. Сафлорова олія є джерелом мононенасичених та поліненасичених жирних кислот. Вона знижує артеріальний тиск та зменшує обхват талії. Висока температура димлення робить сафлорову олію ідеальним вибором для випікання та смаження. Крім цього, її можна додавати в маринади та соуси.
Ріпакова олія
Ріпакова олія багата на поліненасичені жири, у тому числі омега-3. Для її виготовлення використовується насіння ріпаку. Ріпакова олія сприяє зниженню рівня холестерину ЛПНГ. У неї низька ціна, нейтральний смак та висока точка димлення. Завдяки своїй універсальності ріпакова олія ідеально підходить для приготування їжі.