Дієтологи називають поліненасичені жирні кислоти омега-3 «хорошими жирами». Вони підтримують здоров’я печінки, щитовидної залози та головного мозку, піднімають настрій, контролюють запалення та забезпечують гормональний баланс. Найвідомішим джерелом омега-3 є лосось. Між тим є продукти, в яких жирних кислот ще більше, ніж у червоній рибі. Редакція FashionHub пропонує обговорити їх більш детально.
Типи жирних кислот
Відповідно до загальноприйнятої класифікації жирні кислоти поділяються на:
- Альфа-ліноленову кислоту.
- Ейкозапентаєнову кислоту.
- Докозагексаєнову кислоту.
Альфа-ліноленова кислота міститься в волоських горіхах, насінні льону та чіа. Джерелом двох інших жирних кислот є лосось, скумбрія та інша риба. Наприклад, у 85-грамовій порції лосося 1,8 г ЕПК та ДГК.
5 продуктів із високим вмістом омега-3
Скумбрія
У 100-грамовій порції скумбрії міститься 2,6 г жирних кислот. Крім омега-3, у ній багато тваринного білка, заліза та кальцію.
Насіння чиа
Згідно з даними МОЗ США в 30 г насіння міститься 5 г жирних кислот. У них також багато клітковини, кальцію та антиоксидантів. Насіння чиа балансує рівень цукру в крові. Крім цього, вони корисні здоров’ю кишечника.
Насіння льону
У 30 г насіння льону 3,6 г жирних кислот. Вони є джерелом клітковини та білка. Дієтологи рекомендують вживати мелене насіння льону, а не цілісне. Це пояснюється тим, що мелене насіння легше засвоюється людським організмом. У такій формі воно забезпечує максимум користі здоров’ю.
Насіння конопель
У 45 г насіння конопель 2,6 г жирних кислот. Крім цього, воно є джерелами таких важливих поживних речовин, як білок, вітаміни A, D, E та антиоксиданти.
Волоські горіхи
У 30-грамовій порції волоських горіхів міститься 2,5 г жирних кислот омега-3. Крім цього, вони є джерелом магнію, мелатоніну та протизапальних поліфенолів.





