Дієтологи називають насіння льону суперфудом. Вони є більш доступною альтернативою насіння чіа. Лляне насіння стабілізує рівень цукру в крові та підтримує здоров’я серця. Редакція FashionHub вирішила з’ясувати, як вживати насіння льону і які переваги для здоров’я воно має.
Поліпшення здоров’я кишечника
У 2 столових ложках насіння льону 4 г рослинних волокон, що відповідає 14% добової потреби організму. Для порівняння: стільки ж клітковини міститься у чашці вареної капусти. У лляному насінні міститься як розчинна, так і нерозчинна клітковина. Розчинна клітковина акумулює воду в кишечнику, що помітно полегшує дефекацію. Нерозчинна клітковина сприяє збільшенню обсягу випорожнень.
Підтримка здоров’я серця
Лляне насіння можна використовувати для збільшення кількості жирних кислот омега-3 в добовому раціоні. Альфа-ліноленова кислота знижує ризик розвитку серцевих захворювань. Жінкам рекомендується вживати по 1,1 г АЛК на день, а чоловікам – 1,6 г. В одній ложці насіння льону 2,3 г АЛК. У насінні льону також містяться лігнати, які знижують рівень «поганого» холестерину та протистоять окислювальному стресу.
Зниження артеріального тиску
Додавання лляного насіння до раціону призводить до зниження артеріального тиску. Цей ефект зумовлений поєднанням клітковини, жирних кислот омега-3 та лігнанів. Омега-3 розширюють кровоносні судини. Лігнани мають антиоксидантні властивості.
Контроль рівня цукру
Клітковина, яка міститься в насінні льону, уповільнює засвоєння вуглеводів та травлення в цілому, що виключає можливість різких стрибків рівня цукру. Під час розщеплення клітковини бактеріями в кишечнику утворюються коротколанцюгові жирні кислоти, які корисні для клітин товстої кишки.
Способи вживання
Насіння льону можна додавати до салатів. Перед цим їх слід підсмажити до горіхового хрускоту. Молоте лляне насіння можна додавати до смузі для додаткового смаку. Крім цього, насіння льону можна використовувати для надання візуальної привабливості випічці.